Činnost, která je pro člověka nejen velmi příjemná, ale také nenahraditelná. Spánek. Ač se to možná nezdá, spaní přináší lidskému tělu mnohem více, než si dokážeme představit. Abychom si v noci co nejvíce odpočinuli a měli klidné spaní, je potřeba dodržovat určitá pravidla. Poradíme vám. Třeba u čeho usínat a čemu se vyhýbat.

Obecný průvodce spánku

Bez pravidelné stravy, pohybu a pohodového životního stylu se nedá žít. Avšak že k tomu všemu patří i kvalitní spánek, na to se zapomíná. ,,Přeci se vyspím o víkendu.’’ Takové a podobné fráze mohou vaše tělo připravit o velmi důležitou část dne. Spánek má vliv na duševní pohodu a zase naopak. Čili jestliže budete ve stresu, nikdy během noci nenačerpáte tolik energie, kolik byste měli. 

Lékaři tvrdí, že by dospělý člověk měl spát 7-9 hodin. Ale není to úplně přesné, protože každý má jiné potřeby. Například ženy obvykle potřebují spát déle, a také v teple. Je tedy ideální si nastavit režim a počet hodin spánku dennodenně dodržovat (alespoň přibližně). 
Ideální teplota v ložnici neexistuje, proto si podmínky přizpůsobte sobě a svému tělu. Pořiďte si prostěradlo a povlečení, které vám je příjemné a udělejte si pohodlí. 

Jestliže někdy nemůžete usnout, rozhodně se nepřevalujte. Tím usínání oddálíte. Běžte se projít, nebo si na chvíli čtěte. Proces usínání poté začněte znovu a klidněji.

Tipy, po kterých budete spát jako batole

Bez spánku by organismus rozhodně nepracoval, a proto je důležité dodržovat pravidla a rituály. A na co se zaměřit?

1. Pravidelnost a zase pravidelnost

Nechte své tělo, aby si zvyklo na určité rituály. Pomalu se pak připraví na blížící se noc a spánek. Rozhodně nechoďte večer běhat, spíše zvolte nějakou klidnější variantu. Například teplou sprchu, čtení nebo krátký seriál. Nic stresujícího. Také se doporučuje chodit spát a vstávat v přibližně stejném čase. Pak už vaše tělo nic nepřekvapí.

2. Ideální prostředí zajistí blackout

Také byste neměli zapomínat na zútulnění ložnice. Jedná se o místnost, kde hlavně spíte a odpočíváte. Do postele by neměla patřit elektronická zařízení. Vyměňte je raději za knihu nebo příjemnou hudbu. U té můžete i usínat. Avšak nejlepší možností je úplné ticho a tma. Ve tmě organismus produkuje hormon melatonin, který také zpomaluje stárnutí. Jestliže vám do oken svítí světla nebo brzy ráno slunce, pořiďte si závěs blackout. Jedná se o zatemňovací láku ze 100%  polyesteru zatkanou černou membránou. Nejenže závěs slouží jako dekorace, ale hlavně zaručuje obousměrné zatemnění (92 %-96 %) a snížení hluku. Můžete tedy odložit i špunty do uší. Blackout může být také velice praktický, neboť je odolný proti vyblednutí a nezmačká se. U závěsu se také nemusíte bát vzplanutí, protože je vyroben jako nehořlavý, což oceňí také hoteliéři.

3. Žádné rozptylování

Mezi největší zlo dnešní doby patří svítící obrazovky. Nezáleží na tom, jestli se díváte na televizi, počítač nebo telefon. Každý tento přístroj byste měli minimálně 30 minut před spaním vypnout a schovat. Jestliže kontrolujete sociální sítě pozdě, mozek v přemýšlení pokračuje i ve snech a nemá si kdy odpočinout.
Totéž platí o jídle a pití. Nedávejte si před spaním svačinku, kávu ani alkohol. Může to mít na trávení a váš metabolismus špatný dopad.

Ať už trpíte nespavostí, nebo se chcete jen dobře vyspat, zkuste splnit doporučené body. Vaše tělo vám to vrátí. Uvidíte, že se časem budete cítit mnohem lépe. Plní energie, síly a motivace mít dobrý den. A to za to stojí!