Nemůžete klidně spát, dlouho usínáte, nebo se vám špatně vstává? Příčinou může být špatné umístění postele v ložnici. Najít přitom pro ni to pravé místo není nijak složité.




Umístění postele podle feng shui

Rozložení a vybavení ložnice má podle feng shui vysokou váhu. Není se čemu divit, vždyť v posteli strávíme velkou část dne. Spánek a odpočinek je pro nás velmi důležitý, a proto bychom měli dbát na celkovém zařízení ložnice.

Kam tedy umístit postel? Určitě ne pod okno, kolem dveří a určitě ne naproti dveřím. Proč? Mezi oknem a dveřmi proudí energie Čchi, kterou bychom neměli narušovat. Nejvhodnější je tedy umístit postel čelem ke zdi, ať máte za hlavou zeď a postavit ji do takového místa, abyste viděli na okna a dveře a měli přehled , co se v mísnosti odehrává. Důležité je také zachovat volný prostor kolem postele, a to z obou stran. Nesnažte se tedy namačkat postel do rohu místnosti a ušetřit tak místo na úkor pohodlí.

Umístění postele v ložnici

Pokud vás téma feng shui zajímá, přečtěte si náš článek Jak spát naprosto klidně? Ložnice podle Feng Shui, kde najdete plno skvělých tipů, se kterými proměníte vaši ložnici v oázu klidu.

Umístění postelí podle světových stran

Důležitou roli při určování polohy ložnice (a postele) hrají světové strany. Praví se, že nejvhodnější je umístění postele v ložnici na severu, jihovýchodě, východě či západě. Naopak se vyhněte posteli na severovýchod či jih. Můžete si přinést neklidné spaní a noční můry a moc byste se pak nevyspali. Obdobně se vyhýbejte také jihozápadu. Ten přináší naopak velmi klidnou energii a může vyvolat až lenost a ztrátu motivace. Pak by se vám vstávalo jen hodně těžce :-).

Umístění postele podle znamení zvěrokruhu

Postel můžete umístit také podle znamení zvěrokruhu. Lidé narození ve znamení Rak a Štír by měli mít hlavu během spánku orientovanou na sever (Štíři případně na západ), naproti tomu Berani by se měli severu vyhnout. Mohli by se poté cítit unaveni.

Býkům a Vodnářům se doporučuje orientovat ložnici spíše na východ, Střelcům a Kozorohům zase na jihovýchod. Opakem pak jsou Blíženci, Ryby, Panny a Váhy. Ti by měli preferovat ložnici na západ.

Umístění postele v ložnici

Rychlé shrnutí, čemu se raději vyhnout:

  • Postel pod oknem a naproti dveřím.
  • Hlava na jih či severovýchod.
  • Umístění postele bokem ke zdi.

Pokud řešíte, na jakou stranu dát postel, můžete se rozhodnout hned podle několika kritérií. Při vybavování ložnice však nezapomínejte i na takové drobnosti, jako kvalitní povlečení, závěsy do oken nebo prostěradlo. I takové drobnosti se podílejí na kvalitě spánku. Více tipů, jak si zpříjemnit spánek najdete v našem článku 10 tipů pro klidný spánek. Co dělat, aby se vám dobře spalo.