Zelená symbolizuje přírodu, mládí, klid a harmonii. Je to uklidňující barva, která napomáhá regeneraci a načerpání nové síly. Rovněž je spojována s jarem, kdy začíná vše kvést a vše se probouzí zase k životu. Zelená m mnoho odstínů a barevných variací. Světle žlutozelená je barva přátelská a mladistvá, zatímco smrkově zelená je vážnější a působí luxusnějším dojmem.




Možná bude překvapením, ale Afrodita, řecká bohyně lásky a krásy, byla ztotožňována se zelenou barvou. Za zmínku určitě stojí Aztékové a Egypťané. Tyto dva národy spojuje právě zelená barva. Aztékové ukládali místo srdce do těla mrtvých panovníků zelený kámen, zatímco Egypťané používali skarabea ze zeleného kamene.

Zelená barva v interiéru

Při zařizování interiéru musíme vždy mít na paměti, že světlé odstíny světlo odrážejí a tmavé odstíny naopak světlo pohlcují. Vyzkoušet můžete tmavě zelený strop, který sníží vysoké místnosti a pokoj zútulní. Zvolíte-li tmavou podlahu, bude místnost působit bezpečnější. Toto platí i v případě tmavších stěn. Vyvarujte se však příliš tmavému interiéru, nepůsobí to příliš optismisticky, ale spíš depresivně.

Zelené prostěradloTmavě zelené prostěradlo

Zelené prostěradloZelené prostěradlo

Zelená je velmi oblíbená barva, po které sahá mnoho lidí při malování nebo nakupování bytových doplňků. Můžeme ji najít ve všech pokojích, například v pracovně, dětském nebo obývacím pokoji. Jediné, kde bychom si na zelenou měli dávat pozor, je kuchyně. Příliš zelené by molo způsobit, že nám jídlo nebude připadat čerstvé, chutné a maso bude vyhlížet zkažené.

Saténové zelené povlečení

Pokud i přesto budete chtít zelenou do kuchyně či jídelny zakomponovat, zvolte pouze kuchyňské doplňky, například zelené prostírání, záclony s květinami s jemnými zelenými detaily, zelenou kuchyňskou zástěru, chňapku nebo zelený podsedák.

Kuchyňská chňapka zelenáZáclonka tulipány