Damašek není jen hlavní město Sýrie, ale také kvalitní látka. Pokud jste o ní ještě neslyšeli ani nečetli, vůbec se nemusíte stydět, náš článek vám ukáže damašek pěkně zblízka.

Společně se podíváme, jak damašek vypadá, odkud pochází, kde se používá a jaké jsou jeho výhody.

_______________________________________________________

_______________________________________________________

Jak vypadá damašek a odkud pochází?

Damašek je jednobarevná, bavlnářská tkanina známá pro své vzorování. Vzory mohou být různých tvarů i velikostí. Charakteristický pro damašek je kontrast mezi plochou vzoru a světlým/tmavým podkladem, který vzniká střídáním osnovní a útkové vazby.

Damašek pochází s největší pravděpodobností z Číny. Do Evropy se dostal ze Sýrie, kde došlo ve 12. století k velkému rozkvětu jeho výroby a odkud pochází i jeho název. Látka damašek dostala své pojmenování po hlavním městě Sýrie, Damašek.

Damaškové povlečení

Výroba a použití damašku

Damašek se původně vyráběl z lněných a hedvábných přízí, později ze syntetické filamenty a marcerované bavlny. Nejčastěji jsou tkaniny jednobarevné, narazit lze ale také u damašku na jemné vzorování. Propracovanější a těžší vzory se tkají s žakárovým ústrojím, zatímco kostkovaný a prožkouvý damašek pochází většinou z listových strojů.

A kde se damašek používá? Damašek je velmi oblíbený při výrobě ložního prádla, ubrusů a v menší míře se využívá k dekorativním a oděvním účelům. Nejvíce si damaškové povlečení oblíbily hotely a penziony, kde je můžeme najít nejčastěji v bílé nebo světlé béžové barvě.

Damaškové povlečení

Výhody damaškového povlečení

Vzhled damašku je nadčasový a působí velice elegantně a luxusně. Na první pohled také zaujme jeho hedvábný lesk a příjemný materiál. Damašek je také typický svou dlouhou životností a snadnou údržbou.

V naší nabídce najdete damaškové povlečení pro hotely a penziony. Ceny povlečení jsou na dotaz.