Černá barva je velice oblíbená, zejména v oděvním průmyslu, mnoho lidí se jí však při výběru bytových doplňků vyhýbá. Je spojována s temnotou, smutkem, depresí, samotou a všemi ostatními smutnými a melancholickými náladami a představami. Myslíte si, že černá je takto vnímána po celém světě? Nahlédněte na černou z jiného úhlu a zamilujte si ji!

 

 

 

Módní průmysl

Zkuste se na chvíli zamyslet a vzpomeňte si, kolik kousků oblečení ve vašem šatníku má černou barvu. U nás to je minimálně jedna třetina! Proč je však tato barva oblíbená na oblečení? Nebude pro nikoho žádnou velkou novinkou, že má opticky zeštíhlující účinky. Nebude upozorňovat na nedostatky a pár kil navíc. Černá je také chápána jako barva společenská. Šaty, saka, společenské kalhoty, pánské boty, dámské lodičky – to vše můžeme najít z 90 % v tomto odstínu. Ať už chcete nebo ne, černá je a nějakou chvíli ještě bude základním módním prvkem.

Tak a teď se opět zamyslete, kolik kousků doplňků a zařízení máte doma v černé barvě? Jeden, dva nebo deset? Zřejmě jich moc nebude. Ačkoliv černou milujeme na oblečení, jinde ji už nepouštíme. Přitom je to taková škoda, stačí ji vhodně zkombinovat a je to záviděníhodná krása.

 

Interiér s černými doplňky


Bílý pohřeb? Na východě ano!

Jak jsme v úvodním odstavci naznačili, není černá jako černá. Tedy aspoň napříč kulturami. Účastníte-li se pohřbu v Číně nebo ve Vietnamu, můžete být překvapeni, když příbuzní a pozůstalí dorazí v bílém oblečení. Bílá zde totiž symbolizuje onu smrt. Naproti tomu černá je považována za barvu nebe a krále barev.

 

Nezanevřete na černou!

Oprostěte se tedy od spojení černá = smutek. V dnešní době tato barva vyjadřuje také luxus a eleganci. Český národ se poměrně brání umístění černé do svých domácností. V zahraničí ale můžeme nalézt černě laděné kuchyně, obývací pokoje a dokonce i koupelny. Nebojte se tedy experimentovat. Inspirujte se, předělávejte, hrajte si s barvami a tvary! Nemusíte hned celý pokoj přemalovat do posledního puntíku na černo. Máte-li převážně bílý obývací pokoj, jednoduše stačí dokoupit pár doplňků, například polštář, lampu nebo police na knihy.

 

Interiér s černými doplňky

 

Černá může být i v ložnici. Pro romantické večery stačí vyměnit stávající povlečení za černý satén, který bude příjemný na pohled i na dotek. Pokud se nebojíte změn, můžete vyměnit i závěs. Dávejte si však pozor, ne vždy může být černá k užitku. Obecně by se v malých pokojích neměly vyskytovat příliš velké a tmavé plochy, které místnost ještě víc zmenší. V tomto případě doporučujeme světlý základ a pouze černé doplňky. Ale všeho s mírou vážení, ať si nenaděláte víc škody, než užitku.

 

Interiér s černými doplňky

 

Tak co myslíte, dáte černé šanci?