Červená barva symbolizuje lásku i násilí, symbolizuje životní energii ale také krev. Jak se s takovou barvou vypořádat v interiéru a kde je nejlepší ji použít? To vše a mnohem více se dozvíte v našem článku. Červená barva je velmi výrazná a protikladná. Je to barva lásky, vášně, ale také války, násilí. I přesto, že jde o tak protichůdnou barvu, ji můžeme využít ve svůj prospěch. Červená symbolizuje oheň, energii, aktivitu a život. Je to teplá stimulující barva, která oživuje, dodává odvahu a energii. O jejich pozitivních účincích věděli již naši předci, a proto jsme mohli nalézt červenou na válečnících, v erbech nebo na sochách.

Červená je pokládaná za barvu plodnosti. Barvil se s ní dobytek, stromy, modly a mohli jsme ji najít také na soškách Venuší. Za zmínku stojí také využití červené při pohřbu. Kdysi se mrtví pohřbívali společně s červenou barvou, a to buď v podobě roucha nebo červených věcí.

Červená barva v interiéru

Lidé preferující červenou jsou aktivní, výkonní, se silnou vůlí, soběstační a sebevědomí. Při používání této barvy musíme být však velmi opatrní, neboť u slabších jedinců může vyvolat stres a agresivitu. Červená na každého působí jinak a nedoporučuje se to s ní přehánět. Zapomeňte tedy na červené stěny, nábytek i podlahu. Volte raději jemnější barvy a s červenou je vhodně nakombinujte.

Červená v kuchyni a jídelně

O této výrazné barvě je známo, že vyvolává a podporuje chuť k jídlu. Je tedy vhodná do jídelen a kuchyní, a to zejména v domácnosti s malými dětmi, které nechtějí jíst. V těchto místnostech můžeme pupustit uzdu své fantazie a vsadit na červenou kuchyňskou linku, červený ubrus, utěrky nebo stěny.

Teflonový ubrus červený

Červená v ložnici

Jasné odstíny červené nejsou doporučované do odpočinkových místností a ložnicí, neboť červená je barva aktivity. Povzbuzuje, udržuje smysly ve střehu a nedovolí nám usnout. Pokud máte červenou velmi rádi a i přesto byste ji chtěli v ložnici, volte raději jemnější odstíny, které budou evokuovat lásku a vášeň. Zakoupit můžete červené povlečení, prostěradlo nebo červené závěsy na okno

Trápí-li vás často lenost nebo se nudíte, červená je barva právě pro vás. Používá se v prostorách sloužících k pohybovým aktivitám, jako jsou tělocvičny. Červená barva zvyšuje krevní tlak, tep a dýchání, je tedy ideální pro lidi trpící nízkým tlakem.

Delší pobyt v červené místnosti může u lidí vyvolávat větší aktivitu, ale s tím souvisí i dřívější unavení, výjimkou jsou jídelny, koupelny a dětské pokoje. Červená se používá jako barva doplňková, tedy barva jedné stěny, bytových dekorací, koberečku či jednoho kusu nábytku. Není vhodné ji aplikovat všude.

Froté prostěradlo červené

Červená v koupelně

Jak již bylo zmíněno, červená je vhodná také do koupelny. Může tuto místnost prozářit a vzhledem k tomu, že v ní netrávíme příliš dlouhou dobu, tak na nás tolik nepůsobí. S červenou se dá velmi vyhrát, můžeme zvolit červené doplňky, jako je froté ručník, dlaždice nebo koupelnovou předložku. Skvěle vypadá ve spojení s bílou, šedou či chromovou.

Červený ručník