Modrá barva je známá jako barva klidu, harmonie a souladu. Je to barva vody a moře a bývá to jedna z nejvíce oblíbených barev ze všech. Mají ji rádi jak muži, tak ženy, a to nehledě na věk. Modrá evokuje čistotu, důvěru, pohodu a je to velmi populární barva velkých společností. Vidět ji můžeme například v logách. Je ideální pro navození klidu, uvolnění a relaxaci.







Její velkou výhodou je velká škála odstínů, od tmavě modré, tyrkysové, blankytně modré, až po azurovou a námořnickou. Většina odstínů se dá mezi sebou také lehce kombinovat a výsledek bude vždy velmi pěkný. Sladit ji však lze také s kdejakými materiály, ať už jde o dřevo nebo o kov.

Modré prostírání

Modrá barva v interiéru

Modrá barva uklidňuje, je tedy ideální do odpočinkových místností, například ložnice. Nemusíte mít nutně vše modré, stačí na modro vymalovat pokoj nebo zvolit jen modré doplňky, například modré povlečení a dekorační polštářky nebo modré prostěradlo a závěsy. Je to také ideální barva do kanceláře, neboť nám pomáhá se soustředit a podporuje myšlení. Vzhledem k tomu, že je to barva čistoty, je velmi oblíbená také v koupelnách.

Tyrkysové prostěradloTmavě modré prostěradlo

Světle modrá dokáže opticky zvětšit místnost, a to jak do šířky, výšky, tak i do dálky, v závislosti na tom, kterou stěnu natřete. Namalujete-li namodro zadní stěnu, pokoj se opticky prodlouží. Nevýhodou modré barvy je její chladný a studený odstín. Je tedy vhodné do místnosti vložit nějaké prvky v teplejších barvách, aby se pokoj opticky proteplil.

Modré povlečení