I přesto, že to mnozí přehlížejí, záclony a závěsy mají zásadní vliv na atmosféru místnosti. Mohou dokonce úplně proměnit pohled na prostor a celkový dojem, který zanechává. Nemusíte mít okno přeplácané, aby přes něj ani denní svit nešel vidět.

I jednoduché záclony a sladěné závěsy dokáží propustit dostatek denního světla, a přitom dodat místnosti tu správnou atmosféru.

Dávno už není doba, kdy sloužily záclony pouze jako ochrana před hmyzem, zvědavými pohledy sousedů a nepříjemným sluncem. Dnes jsou nedílnou součástí designu interiéru. Každý chce v domě pocítit pohodlí a bezpečí a přenést tento pocit i na své návštěvy.

Na trhu je obrovský výběr druhů, střihů, barev a materiálů záclon, ze kterých si můžete vybírat. Předtím, než se pustíte do výběru, je užitečné mít pár základních informací, které vám rozhodování usnadní.

Krátké versus dlouhé

V kuchyni jsou vhodné kratší záclony, které mohou doplňovat stylové závěsy. Pokud máte na parapetu nebo u okna rostliny, koření nebo jiné předměty, můžete zvážit záclonku bez závěsů, aby okolí okna nevypadalo přeplácaně. Naopak v obývacím pokoji dominují dlouhé záclony. Čím delší, tím lepší a útulněji.

                                                               

Radiátory

Pokud máte pod oknem radiátor, vyhněte se dlouhým záclonám, které by jej zakrývaly. Záclony přes topení by pouze bránily efektivnímu šíření tepla a zbytečně by ho plýtvaly. Pokud se nechcete vzdát záclon, můžete zkusit kratší střih a dlouhé závěsy, které radiátor ohraničí.

Rostliny

Milovníci rostlin by měli, stejně jako u radiátorů, zvážit kratší záclony, zejména pokud jsou umístěné přímo u okna. Dlouhé záclony by komplikovaly zalévání a péči o rostliny.

Světlo versus tmavost

Pokud máte v místnosti během dne nedostatek světla, světlé záclony mohou prosvětlit prostor. Naopak, pokud je v místnosti příliš mnoho světla, můžete ho vyvážit tmavšími záclonami. Pokud máte výrazný nábytek nebo zdi v živých barvách, doporučuje se volit decentní doplňky, aby se pokoj jevil vyváženě a nepřeplácaně.

                                                                         

Jak objednat metrážovou záclonu a šití?

Chcete si objednat záclonu a přijde vám náš objednávkový systém složitý, nebo chcete mít jistotu, že vše proběhne v pořádku?  Pak si přečtěte náš článek s průvodcem, jak objednat metrážovou záclonu s šitím.