Máte pocit, že ve vaší koupelně by mohlo být něco jinak? Nebo dokonce i lépe? V našem článku zaměřeném na koupelny vám ukážeme, co všechno se dá využít ve váš prospěch. Ať už se rozhodujete pro rekonstrukci nebo jen přemístění nábytku, věříme, že si z těchto praktických rad do života odnesete alespoň pár informací.

 

 

Jak ušetřit za vodu

Nekonečně omývané téma – voda, plyn a elektřina. Chceme co nejvíce ušetřit, ale přitom nevidíme ty malé nedostatky naší domácnosti, které nás každý den mohou připravit až o desítky korun. Jedním takovým problémem může být vana nebo ranní čistění zubů.Koupelna

Máte sprchu či vanu nebo dokonce obojí? Jednou za čas určitě stojí za to, si udělat den pro sebe a napustit si vanu teplou vodou a relaxovat. Ovšem nic se nemá přehánět, v budoucnu byste se nemuseli doplatit. Na napuštění vany spotřebujete až 200 litrů vody, zatímco na sprchování jen třetinu! Nemusíme ani říkat, kolik je to korun, a už vidíme ten markantní rozdíl.

Ráno vstanete, zajdete si na toaletu, a poté do koupelny, kde si celí rozespalí začnete čistit zuby, a ani si nevšimnete, že vám celou dobu teče voda z kohoutku. A ejhle, 10 litrů vody nazmar. Možná byste se divili, ale tuto absurdní chybu dělá mnoho lidí. I během těch dvou až tří minutek ranní hygieny můžete spotřebovat několik litrů vody naprosto zbytečně.

WC a koupelna

Malou koupelnu můžete jednoduše zvětšit tím, že ji spojíte s WC. Ale ne vždy se to vyplatí. Pokud žijete sami nebo dvou, nemusí vám to připadat jako žádná komplikace či problém, představíte-li si však, že žijete v domácnosti s dalšími třemi lidmi, nastává určitý problém. Doporučujeme tedy tuto volbu velmi promyslet. Rozhodnete-li se pro dvě oddělené místnosti, nezapomeňte na malé umyvadélko u WC. Klika od dveří bude vždy čistá, a opět zamezíte menším logistickým problémům v případě, že si potřebujete pouze opláchnout ruce a v koupelně zrovna někdo bude na toaletě.

Otvírání dveří

Dveře na WC by se vždy měly otvírat směrem ven. Je to zejména z bezpečnostních důvodů. V případě, že se někomu udělá špatně a omdlí, může svým tělem zabránit otevření a tím si neumožní poskytnutí první pomoci. Otvírání dovnitř je rovněž velice nepraktické, což si dokáže představit každý z nás. Omezuje to naši pohyblivost při vstupu dovnitř i ven.

Využijte prostor nad a pod umyvadlem

KoupelnaV případě malých koupelen je občas boj vymyslet, kam všude naše čistící a hygienické potřeby umístit. Chcete-li ušetřit co nejvíce místa, doporučujeme instalovat vše na stěnu. Otevřete si tak možnosti dalšímu využití prostoru. Zapomeňte tedy na klasické skříňky stojící na podlaze.

Nad umyvadlem se zpravidla nachází zrcadlo, které se dá také využít jako úložný prostor. Jednoduše si vyberte koupelnovou skříňku speciálně určenou k umístění nad umyvadlo. Jak se říká, zabijete dvě mouchy jednou ranou, neboť už mají instalované zrcadlo na dvířkách. Máte-li umyvadlo připevněné ke stěně, můžete využít také místo pod ním, a to opět další moderní a vkusnou skříňkou.

 

Levitující nábytek

Koupelna je prostor jako každý jiný a i ten je potřeba pravidelně uklízet. Pro naprosté pohodlí lze veškerý nábytek instalovat na zeď. Vše bude zdánlivě levitovat a vy budete moci několika pohyby celý prostor vytřít, pozametat a nic vám nebude stát v cestě. Z principu jsou vhodnější vždy skříňky místo polic. Police působí neuspořádaným dojmem a usazený prach není zrovna to, co chceme několikrát týdně uklízet. To ovšem neznamená, že police nemůžete vůbec využít. Doporučujeme na ně však umístit vždy jen pár větších věcí, žádné malé sponečky apod., ty se akorát budou loudat zleva doprava a za chvíli by skončily na zemi.

Předejděte plísním

Bambusové ručníkySnažte se ve vaší koupelně pravidelně větrat, předejdete tím plísním. Pokud nemá vaše koupelna okno nebo zabudované větrání, stačí jednoduše otevřít dveře a nejbližší okno. Čerstvý vzduch si najde cestu sám. Ale plíseň se vyskytuje i na daleko méně nápadným místech, například ručnících. Vyzkoušet můžete ručníky a osušky s bambusovými vlákny, které jsou antibakteriální a protiplísňové. Navíc jsou velice měkké, hebké a příjemné i k citlivé pokožce.

Zvětšete opticky prostor

Nejen, že můžete spojit koupelnu s WC, existuje také další způsob, jak zvětšit místnost. Opticky! Malé prostory dostatečně prosvětlete, nejlépe denním světlem. Pokud nemáte v koupelně okno, pořiďte kvalitní osvětlení se silnou žárovkou, která osvětlí i tmavé kouty místnosti. Dopomoct si můžete také optickými klamy. Malé koupelny a toalety by měly být ve světlé barvě, pouze doplňky se doporučují tmavší a výraznější. Obklady na stěnách či zemi jsou v poměru velikosti zrovna naopak, velké místnosti – malé obklady, malé místnosti – velké obklady.

Nezapomeňte na naše malé rady a vytvořte ze své koupelny naprosto jinou místnost. Stačí málo a hned budete mít o kousek více prostoru nebo peněz v peněžence za ušetření vody. V dnešní době existuje plno možností, jak vybavit nebo uzpůsobit domácnost našim potřebám, stačí se nechat inspirovat.