Bambusová vlákna si získala své místo v domácnostech napříč kontinenty. A kdy to všechno započalo? Bylo, nebylo, za sedmero horami a přibližně před dvěma tisíci lety, se začaly používat zplstnatělá pletiva bambusu pro výrobu papíru. Později se bambus přesunul do oblasti výroby oděvů a lan, kde je již využíván stovky let. Ale není bambus jako bambus. V některých případech lze narazit na pravá bambusová vlákna, ale častěji můžeme nalézt pod tímto pojmem viskózová vlákna vyrobená z bambusové dřeviny.

Výrobky z bambusu jsou velice měkké na omak. Mohou je používat lidé s citlivou pokožkou i malé děti. Nejčastější produkty s těmito vlákny jsou ručníky a osušky, a to proto, že umí nasávat až čtyřikrát více vlhkosti než klasická bavlna a na dotek si je jednoduše zamilujete. Bambus, ačkoliv je využíván již stovky let, se rozšířil při výrobě textilií teprve na přelomu 20. století. A zažívá velký boom. Možná, že i vy máte doma jeden takový kousek doma, možná i dva nebo tři. Pokud ještě ne, tak to ve čtení pokračujte dál! :)

Bambusové ručníky

Ručníky Bamboo

Ručníky jsou měkčí, příjemnější než kdy dříve a neutralizují zápach, zejména ty z viskózových vláken. Budete-li hledat ručník, který nebude jen chloubou vaší koupelny, ale také dlouho vydrží, sáhněte po bambusovém. Ale abychom to uvedli na pravou míru, výrobky nejsou jenom ze 100 % z bambusu. Nejčastěji je lze zakoupit ve složení bavlna:bambus a to 50:50 nebo 70:30. Můžete si pak užívat kombinaci a výhody obou materiálů.

STOP bakteriím

Bambusové ručníky jsou přirozeně antibakteriální, a to díky složce „bamboo kun“, která je bakteriostatická. Bakterie zde jednoduše nebudou mít šanci. Materiál je rezistentní vůči houbám, kvasinkám a plísním. Díky těmto vlastnostem můžete ručníky bez obav dát do rukou i malým dětem. Jsou také vhodné na koupaliště nebo k bazénu. V současnosti si můžeme vybírat z mnoha, ale opravdu mnoha velikostí, barevných kombinací, střihů i vzorů a potisků.

Ručníky

 

 Bambusová vlákna mají malé mikroskopické otvory, které umožňují snadnou cirkulaci vzduchu. Ručníky tak umí zahřát i ochladit. Jak je to možné? V létě spáry zajišťují chlazení vzduchem z vnějšího prostředí a naopak odvádí tělesnou teplotu ven. V zimě dokáží teplo udržet a tím příjemně zahřát.

 

A jak se o bambusový textil starat?

Ručníky nebo osušky z bambusu můžete jednoduše prát v pračce s ostatními ručníky, maximálně však na 40 °C. Rovněž se nedoporučuje prádlo žehlit, chemicky upravovat, čistit ani bělit nebo sušit v bubnové pračce.