Spánkem trávíme téměř třetinu svého života. Proto stojí za to věnovat pozornost prostoru, kde usínáme a zda nám klidný spánek nemůže něco narušovat. To, že se nám zdají špatné sny, po probuzení se cítíme nesví a někdy máme nepříjemný pocit, ani přesně nevíme z čeho, má své příčiny, které vám pomůžeme odbourat. Prostřednictvím tradičního čínského učení Feng Shui je možné z vaší ložnice vytvořit oázu klidu, harmonie a vnitřní rovnováhy.

Co změnit, aby se vám spalo dobře a abyste s každým spánkem mohli skutečně čerpat životní energii, sílu a zdraví? Pojďme si to ukázat.

Ložnice podle Feng Shui – čistota, pořádek, vzdušnost

Ložnice by měla být jako Jin, měkká, klidná a tichá. Rovněž by měla být vzdušná, aby v ní mohla volně proudit pozitivní energie. Proto čím méně nábytku v ložnici, tím lépe.

Základem bydlení podle Feng Shui je čistota a pořádek. Všemožně poházené věci, oblečení či zbytky jídla působí velmi negativně. V noci odvádí vaši podvědomou pozornost, čímž narušují klidný spánek. Uklizená a čistá ložnice podporuje vnitřní rovnováhu, klid a srovnané myšlení během dne.

Barvy podle Feng Shui

Na klidný spánek mají významný vliv i barvy. Pro kvalitní odpočinek jsou ideální tlumené odstíny šedé, béžové, světle hnědé, modré či zelené. Vhodná je také fialková či světle růžová. Vyzkoušet můžete bavlněné povlečení nebo saténové prostěradlo v těchto barvách. Přesným opakem, který ruší spánek a nedovolí usnout, jsou barvy světlé, výrazné a zářivé. Podporují aktivitu a hodí se do pracoven a denních místností. Mezi ně patří například žlutá, oranžová nebo červená.

Šedé prostěradlo    Béžové prostěradlo

Postel podle Feng Shui

Typ postele

Během spánku by měla energie cirkulovat kolem celého vašeho těla. Vhodnou postelí je proto taková, pod kterou je volný prostor. Čím větší prostor mezi zemí a postelí, tím lépe. Vyhněte se proto nízkým postelím nebo postelím s přihrádkami, které jsou nejhorší možnou volbou.

Umístění postele

Pro klidný spánek byste podle Feng Shui měli postel umístit tak, aby byla vaše hlava u zdi a abyste měli přehled o okně a dveřích. Tím se zajistí pocit bezpečí a vnitřního klidu. Budete mít jistotu, že na vás nebude nikdo tajně koukat z okna nebo že ve dveřích nebude stát nezvaný host. Postel však nikdy neumisťujte přímo naproti dveřím! Zde totiž proudí energie Jang, která by vám silně narušovala klidný spánek. Důležitý je rovněž volný prostor po stranách od stěn, což zabezpečí volné proudění energie všude kolem vás.

Postel podle světových stran

Při umístění postele hrají významnou roli také světové strany. Orientace hlavy v posteli je jedním z faktorů, který ovlivňuje kvalitu spánku. Nejhorší umístění postele je uváděno na severovýchod a na jih. Zde je příliš ostrá energie, která se může projevit až nočními děsy. Jihozápad je rovněž méně vhodnou světovou stranou, jelikož z ní proudí až příliš klidná energie, která způsobuje lenost, ztrátu motivace a životní rovnováhy. Oproti tomu příznivými světovými stranami jsou sever, východ, západ a jihovýchod. Tyto strany podporují klid, optimismus a tvořivost.

Feng shui ložnice

Zdroj fotografie: sheknows.com

Zachovejte účel ložnice

Ložnice by měla být vaší svatyní. Místem úniku před stresem z práce, zlobivými dětmi, zdravotními problémy a nedobrými vztahy. Místem, kde si můžete odpočinout a načerpat sílu, kde nemusíte nic řešit a o ničem rozhodovat. Udržujte proto toto místo nedotčené negativními vlivy. Nechte ložnici skutečně jako pokoj určený především pro relaxaci, regeneraci těla, zotavení z nemocí a pro celkový odpočinek těla a mysli.

Přečtěte si také Jak spát naprosto klidně? Ložnice podle Feng Shui. ČÁST 2