Oranžová barva je takový mezistupeň mezi červenou a žlutou. Od obou těchto barev si vzala to nejlepší a zkombinovala to dohromady. Oranžová barva není tak agresivní jako červená, přesto dokáže stimulovat a udržovat naši pozornost. Je tedy vhodná do těch míst, kde vás přepadá nežádoucí únava. Ze žluté si vzala veselost, svěžest a energetičnost. Obě barvy jsou velmi optimistické, přináší radost, teplo a evokují cestování, dobrodružství. Tato krásná barvička je symbolem mládí, západu slunce, ale také odvahy a tropického ovoce, například pomerančů či mandarinek. Je spojována také s bohatstvím, zlatem, úrodou a sluncem.

Oranžová barva v kuchyni a v jídelně

Pokud nevíte, do které barvy ladit vaši kuchyň nebo jídelnu, šáhněte po oranžové. Oranžová barva stimuluje žaludek a podporuje chuť k jídlu. Pokud máte malé děti, které odmítají jíst, můžete vyzkoušet právě tento nenápadný stimul. Může to být právě oranžová barva v kuchyni, která u vašich malých nezbedů může vyvolat chuť k jídlu.

Oranžový běhoun

Oranžový ubrus, běhoun

Oranžová barva v ložnici

Protože je oranžová velmi veselá barva dodávající energii, je určitě skvělou volbou také do ložnice. Oranžová barva v ložnici je vhodná zejména pro ty, kteří mají problém vzdát se své peřiny a vylézt z postele. Oranžová vám pomůže při ranním vstávání, dodá vám energii a optimisticky naladí. Oranžové povlečení, závěsy nebo oranžové polštářky se v žádné ložnici neztratí.

Oranžové povlečení

Oranžové povlečení Valeri

Oranžová barva v dětském pokoji a v pracovně

Oranžová je vhodná i do kanceláře, pracovny a dětského pokoje. Podporuje kreativitu a zamezuje únavě. V případě dětského pokoje však dejte pozor, aby barva nebyla příliš dominantní a výrazná. Mohla by odvracet pozornost a u dětí mohla způsobit až nespavost či hyperaktivitu.

Jak jsme zmínili výše, s oranžovou to nepřehánějte. Na velkých plochách a ve výrazných odstínech může vyvolat pocit ohrožení, agresivitu či nespavost. Ale i tomu se dá lehce vyvarovat. Výraznou oranžovou můžete zkombinovat s tlumenou šedou, vyhýbat se velké oranžové ploše nebo zvolit lehký odstín meruňkové, broskvové. 

Dekorační látka oranžová

Dekorační látka Carmila

Oranžová barva v interiéru se hodí ke každé barvě a k jakémukoliv materiálu. Sladit ji můžete se šedou, hnědou, námořnickou modří i zelenou. K oranžové barvě se hodí dřevo, sklo i kov. Jednoduše při vybavování a ladění domácnosti to budete mít s oranžovou poměrně jednoduché, ve všech kombinacích působí velmi příjemně. Oranžová je vždy skvělá volba a nikdy s ní nešáhnete vedle.

Prohlédněte si všechny naše oranžové produkty (povlečení, látky, polštářky,...)