Děti milují narozeninové oslavy! Je to jejich velký den, který si chtějí náležitě užít. Ty malé dušičky ještě netrápí, že mají zase o jeden rok navíc a už týden předem odpočítávají dny a plánují :-). Pojďme si ukázat pár tipů, jak takovou dětskou oslavu vylepšit a třeba i ušetřit trochu času nejen v přípravách, ale i po skončení.

____________________________________________________________________________________________________________

Pozvánky

Nebyla by to pořádná oslava bez party dobrých kamarádů. Navnaďte svého andílka již nějakou dobu před oslavou a vyrobte si doma pozvánky, které pak může oslavenec rozdat ve školce či ve škole nebo pozvat kamarády ze sousedství. Jedno odpoledne tak strávíte zábavnou a kreativní prací, pěkně broučka unavíte a zároveň mu umožníte projevit svůj názor – zvolit barvu, nálepky a vlastně si rozmyslet, které kamarády chce pozvat. Samozřejmě víme, že domácnost není nafukovací. Hned na začátku raději stanovte limit, kolik hostů si může dcerka nebo syn pozvat.

Pozvánka na narozeniny

Výzdoba

Výzdobu celé oslavy můžete sladit do určitého tématu, pokud plánujete nést celou oslavu v duchu autíček, ledové královny nebo krále džunglí. Pár ozdob by ale nemělo chybět, ať už bude téma jakékoliv.

Balónky, balónky a zase balónky. Ty patří ke každé oslavě. Pár jich rozvěste do koutů místnosti, pár jich klidně nechte na zemi. Velmi oblíbené jsou například fóliové balónky, na kterých jsou různé obrázky vyobrazené mnohem detailněji.

Další ozdobou jsou narozeninové čepičky, které by měl mít každý účastník. Stojí to pár kaček, ale na atmosféře to přidá mnohonásobně. No a místnost rozjasní různé ozdoby na provázku, které povedou křížem krážem přes celou místnost. Děti zaručeně pobaví také malé vystřelovací konfetky a větším dětem se nemusíte bát svěřit i prskavku.

balonky na narozeninovou oslavuvýzdoba na dětskou oslavu

Občerstvení

Zkuste to letos jinak a netrapte se s drahými nebo náročnými dorty s obří vrstvou fondánu, jedlého papíru a dalšími sladkostmi. Upečte do košíčků z jemného těsta malé muffinky a nechte oslavence i jeho kamarády tyto dobroty hezky nazdobit. Připravte jemný krém, obarvený různými potravinářskými barvičkami, ovoce, lentilky a další posypky. Děti se zabaví a zároveň si i svůj výtvor zbaští.

Tip: Předem na pozvánku napište, ať si s sebou děti vezmou zástěrku a na stůl položte ubrus s teflonovou nebo PVC úpravou. Jakmile děti dozdobí, stačí vše setřít vlhkým hadrem a můžete zase pokračovat v oslavě a další zábavě.

Kromě narozeninových cupcaků dětěm k občerstvení můžete připravit kousky ovoce, mini pizzy nebo třeba jednohubky v podobě krekrů s pomazánkou. Nezapomeňte také na pití. Nejlepší bude, když bude mít každá návštěva svou skleničku s brčkem různých barev, aby si to děti poznaly. Pokud už děti umí číst, můžete skleničky i podepsat.

narozeninové mufiinymuffin se svíčkoumini pizza

Dětské hry

Nikdo se přeci na oslavě narozenin nechce nudit. Pojďme si tedy zahrát nějakou hru. Doporučujeme na oslavách hrát převážně hry, kde nejde ani tak o to vyhrát, ale hlavně se pobavit. Nic totiž nemůže překazit oslavu víc, než smutný účastník nebo dokonce oslavenec, který prohrál. Zahrajte si třeba tyto hry:

Ztracený poklad

Připravte pro děti jednoduché indicie a nápovědy, kde se ukrývá ztracený poklad a krůček po krůčku je nechte pátrat. V pokladu se pak mohou ukrývat sladké odměny, tetovačky nebo omalovánky…Nápovědy můžete schovat kdekoliv. Nalepte ji třeba pod židli a řekněte dětem hádanku: „U čtyř nohou, poklady se skrývat mohou“. Pod židlí pak na papírku může být napsaná další nápověda, která povede zase na jiné místo. Všechny děti se zapojí a spolupracují.

Živé pexeso

Za dveře jde jeden účastník, zatímco ostatní si najdou dvojičku a domluví si společný znak. Jeden pár bude mít třeba ruce v bok, druhý pár vypláznutý jazyk, třetí pár zavřené oči a podobně. Pak přijde hráč, který byl za dveřmi a hledá dvojice se stejným znakem.

Diskotéka

Zábavná hudba, tanec a třeba i karaoke si můžete vyzkoušet na malé diskotéce. Každému účastníkovi můžete vyrobit mikrofon a společně si zazpívat a zatancovat. Samozřejmě nesmí chybět osvědčená mašinka nebo Macarena.

Na zklidnění pohádka

V nejlepším je dobré přestat, aby si děti uchovaly jen vzpomínky na pořádnou zábavu. Ve chvíli, kdy už jsou všichni krásně uřícení, je ten pravý čas na občerstvení, pití a závěrečnou pohádku s tajemnou zápletkou.