Stačí tak málo abychom se nemuseli prát se zaschlým jídlem na nádobí, s ulepenými fleky na jídelním stole a plným dřezem 3 x denně.

Babských rad, jak zatočit s vodním kamenem, připáleným jídlem nebo flekem od vína je mnoho. Ty dneska necháme stranou. Jde spíš o důslednost a prevenci při všem, co v kuchyni děláme. Ať už vaříme, nebo si jen připravujeme kávu.

_______________________________________________________________________________________________________________

Umývejte vše co nejdříve

Jakmile se nějaký kus nábytku či podlahy zašpiní, utřete ho ihned. To samé platí i s nádobím. Nenechte jídlo zaschnout, ale zbytky jídla uskladněte (nebo vyhoďte) a umyjte své nádobí rovnou po jídle. Ti, co vlastní myčku, jsou v tomto ohledu lehce zvýhodnění. Ale i v tomto případě doporučujeme alespoň jemné předmytí těch nejhorších kousků, jako jsou například zapékací mísy. Pokud si každý člen rodiny po jídle umyje svůj talíř a hrníček, nenasbírá se hrůzostrašná kopa ve dřezu. Ideální svět, že?

Koberec do kuchyně? Spíše ne

Občas u svých známých vídávám koberec v kuchyni. Když už by tam měl být, tak jen třeba pod jídelním stolem. Podél kuchyňské linky určitě ne. Převrhnutá sklenice, rozsypaná mouka a podobné nehody se jistě rychleji řeší, když je v kuchyni podlaha, která jde snadno přetřít vlhkým mopem. Nejlepší varianta je podle mě dlažba, nebo linoleum.

Pokud byste ale i tak trvali na teplejším podkladu pod nohy, když třeba vaříte, položte kolem linky několik menších, spíše tenčích koberečků, které můžete kdykoliv šoupnout do pračky.

Teflonové nebo PVC ubrusy

Kouzelné ubrusy, díky kterým už nás neděsí rozlitá sklenice nebo upatlané dětské ručičky. Teflonové ubrusy jsou při výrobě opatřeny vodoodpudivou úpravou, díky které nevsáknout jedinou kapku. Všechny totiž zůstanou, pěkně jako perličky, sedět na ubruse a my je jen otřeme savým hadříkem či papírovým ubrouskem. To samé platí u PVC ubrusů, protože umělá hmota opět nesaje.

Rozprostřete si úklid na více dní

Samozřejmě že alespoň jednou (například, když se nastěhujeme) děláme velký úklid, kdy vše drhneme čisticími prostředky, leštíme a skládáme výbavu na svá místa. Pak už ale stačí jen udržovat stav. Naplánujte si v měsíci, kdy kterou část kuchyně uklidíte. Na nástěnku si napište třeba i jednotlivé měsíce a pak vše naplánujte. Kromě běžného vytírání a umývání nádobí si jednou za týden stanovte úklid určitého místa. Například první týden skříňka s hrníčky a talíři. Druhý týden skříňka na hrnce, třetí týden šuplík s vařečkami a příbory. Zapojte i ostatní členy rodiny a stanovte úkol měsíce. Může jít například o umytí okna, lednice, nebo spíže, kde skladujete zásoby potravin.

Díky plánování se do úklidu nebudete tak přemlouvat. Řeknete si…“dneska mám za úkol jen vymýt mikrovlnu. To mám za 10 minut hotovo“. Klidně můžete úplně přestat praktikovat jarní či vánoční úklidy. Přes celý rok si po kouskách můžete udržovat celý byt. Stačí si práci rozdělit a být důsledná/ý. Na jaře a před Vánocemi pak už jen doladíte maličkosti, jako jsou dekorace, závěsy a záclony a podobně.

Utěrky pokaždé při ruce

Mějte dobře savé utěrky či menší hadříky na více místech, aby byli vždy po ruce. Spousta skvrn zůstane nepovšimnutých jen proto, že zrovna není nic po ruce, čím by se to dalo napravit. Pokud se stane nějaká nehoda, rychlost často hraje důležitou roli. Zvlášť, když se například rozlije tekutina na koberec, sedačku a další těžko čistitelné vybavení. Čistá, hezky poskládaná utěrka nic nezkazí, takže třeba na jídelním stole v kuchyni, ale i na konferenčním stolku v obývacím pokoji. Pokud navíc máte stolek s úložným prostorem v dolní části, nemusí být utěrka ani vidět. Jednu si pověste i třeba na háček, který umístíte na boční stranu pracovního stolu, kde si často nosíte menší svačinky a hrnek s čajem či kávou. Savá utěrka může zachránit i počítač a další vybavení.

Šetřete nádobím

Ne na každou činnost je potřeba další lžička, další hrníček nebo další čistý talíř. Úplně jednoduchý krok, který ale málokdo dodržuje. Stále vytahujeme nové a další nádobí, přitom by stačilo v rychlosti opláchnout to použité. Známe to také při vaření. Na každou surovinu je nutné zvláštní prkýnko nebo nůž, ochutnáváme několika lžícemi, mícháme několika vařečkami. Je vám to povědomé? Zkuste se jednou soustředit na to, abyste použili co nejméně nádobí, a uvidíte ten rozdíl. Často použijeme až 2 x více kuchyňským pomůcek, než je třeba.

Pár maličkostí během dne nám může ušetřit spoustu času při úklidu, který se dá využít mnohem lépe. Ačkoliv se najdou takoví, kteří při úklidu relaxují, myslím, že spousta z nás by našla příjemnější činnosti. A kuchyně bude stále perfektní.