S trochou pomoci může být i z malého pokojíku na oko vzdušná a prostorná místnost. V tomto článku vám poradíme, jak se co nejsnadněji zbavit malých a tmavých míst ve vaší domácnosti a přenechat místo světlu a vzdušnému prostoru. Základem všeho jsou barvy. Světlé, pastelové, chladné… ačkoliv můžete mít rádi tmavě modrou nebo černou, teď na ni na chvíli zapomeňte. Tmavé barvy a malé pokoje nejdou dohromady a jsou spíše na škodu, lze je však využít, pokud chcete vytvořit kontrast a například opticky prodloužit místnost. V zásadě však platí, čím méně tmavé barvy, tím lépe.

Stěny

Chcete-li opticky zvětšit pokoj, měli byste se vyhnout tmavým barvám, dřevěnému obložení a tapetám s velkými a tmavými vzory. Přednost dejte bílé, světlezelené, světležluté nebo světlemodré, využít lze také světlé tapety s malým vzorem.

Nezapomínejte také na strop! Vymalujete-li jej na bílo, provzdušníte celou místnost. Tato rada je vhodná i pro pokoje s nízkým stropem, trápí-li vás naopak vysoký strop, natřete jej na tmavší teplou barvu. U krátkých prostorů je vhodné na konečnou stěnu vymalovanou světlou barvou umístit zrcadlo. U postranních stěn pak můžete zvolit i tmavší barvy či nábytek.

Světlo

Okno by mělo být vždy vidět. Neschovávejte jej za tmavými závěsy, roletami, nedej bože skříní. Malým prostorům musíte dodat světlo a to nejlépe sluneční. Vynechat můžete i záclony, které brání slunečním paprskům v průchodu. Pokud použijete stropní lustry a svítidla, upoutáte pozornost na horní část pokoje, čímž rovněž vytvoříte iluzi většího prostoru.

Jak opticky zvětšit pokoj

Podlaha

Je známo, že barevná podlaha rozšíří celou místnost. Chcete-li prodloužit pokoj a záměrně jste nejvzdálenější zeď nechali světlou, slaďte s barevnými bočními stěnami i podlahu, vytvoříte tím pokoj ještě delší. Naopak bude-li mít podlaha tmavý odstín jako strop, místnost bude opticky nižší, ale za to širší, neboť necháte vyniknout bočním světlým stěnám.

Nepořádek

Kromě hraní s barvami musíte také dbát na pořádek. Malý pokoj nesmí působit přeplácaným dojmem. Čím více dekorací a věcí půjde vidět, tím bude pokoj více chaotický, menší a nevzhledný. Snažte se nechat v místnosti jen ten nejpotřebnější nábytek a doplňky, nesnažte se zaplácat každé volné místo, které najdete. Na policích, stěnách, stolech a dalších odkládacích prostorech mějte co nejméně věcí, vše ostatní schovejte do šuplíků a skříní.