Hledáte závěs, který propustí minimum světla, nechá vás odpočinout, a přesto bude vypadat stylově a bude ladit se zbytkem interiéru? Tak to vyzkoušejte zatemňovací látky, známé také jako látky blackout! V tomto článku si na tento druh závěsů do oken podíváme pěkně z blízka a ukážeme vám, jak fungují a jaké jsou jejich přednosti a nevýhody.



Co je to blackout látka?

Zatemňovací látka je vyrobena ze speciálního materiálu, který nepropouští světlo. Avšak pozor, není totiž zatemňovací látka jako zatemňovací látka. Existuje také dimout látka, která propouští světlo jen částečně. Oproti blackout látkám, které místnost zatemní téměř úplně a propustí minimum světla, dimout látky zastíní místnost jen částečně a vytvoří příjemné šero.

Zatemňovací látka

Zatemňovací látky mohou být jednostranné či oboustranné, jednobarevné či potištěné. Nejčastěji se na jedné straně nachází barevný potisk a na straně druhé speciální zatemňovací materiál. U nás v Olzatexu však můžete najít kromě jednostranných látek i zatemňovací látky oboustranné, které vypadají ze obou stran stejně. Oboustranné blackout látky jsou třívrstvé, přičemž prostřední vrstva je nepropustná a slouží k zastínění místnosti.

Použití zatemňovací látky

Blackout látka se nejčastěji používá na výrobu zatemňovacích závěsů, například do ložnice nebo obývacího pokoje. Hojně se ale také používají jako předěly místností. Ušít z ní můžete ale i jiné věci, třeba povlak na polštář. Nemusíte tedy hledat podobný vzor, jaký bude mít váš závěs, jednoduše stačí ušít vše ze stejné látky, a interiér tak může být dokonale sladěný.

Zatemňovací závěsy se používají také v hotelích, penzionech, školních učebnách, divadlech a dalších společenských místnostech, kde je potřeba vytvořit tmu či šero.

Zatemňovací látka

Výhody a nevýhody blackout látky

Jako jednu z nevýhod zatemňovací látky lze uvést například hmotnost. Jelikož se jedná až o třívrstvou látku, je o poznání těžší než klasické dekorační látky. Při instalaci blackout látky musíte tedy počítat s její váhou.

I přesto, že zatemňovací závěsy nepropouští téměř žádné světlo, se může část světla do místnosti dostat skrz záhyby. Závěs není natažen rovně, ale tradičně se jako záclonky vlní. Pokud tedy závěs dostatečně nepokrývá rozměr okna, může propouštět světlo skulinami vytvořených právě tímto vlněním.

I přesto je však zatemňovací látka velmi praktická a hojně používaná. Jak již bylo zmíněno, blackout látky propouští minimum světlo, avšak málo lidí ví, že zatemňovací látka také částečně tlumí zvuk. Právě z toho důvodu se hodí skvěle do ložnice. Látka blackout vám dopřeje klidný a nerušený spánek. Díky své gramáži a kvalitě také udržuje teplo. Dejte si však pozor, aby závěsy nezakrývaly topení!

Pokud vás blackout látky zaujaly, prohlédněte si naší nabídku se zatemňovacími látkami metráž.

Zatemňovací látka

Jak objednat zatemňovací látku?

Chcete si objednat závěs (zatemňovací látku) a přijde vám náš objednávkový systém složitý, nebo chcete mít jistotu, že vše proběhne v pořádku?  Pak si přečtěte náš článek s průvodcem, jak objednat dekorační látky s šitím.