Spánek je důležitou součástí života každého z nás. Během spánku tělo odpočívá a regeneruje se. Mozek naopak zpracovává informace a “restartuje se”. Už od nepaměti, jakmile zapadlo slunce, se lidé uchylovali ke spánku. Naopak s východem slunce vylézali z postelí. Nebyla elektřina a na jiné formy osvětlení si většina nemohla dovolit. S nástupem elektřiny se však vše změnilo a my nejsme odkázáni na slunce. Denní režim si upravujeme podle potřeby. Někdy spíme 9 hodin, někdy jen 5 a někdy ani to ne.

Tak kolik?

Taky vám všichni jako malému dítku tloukli do hlavy, že máme spát 8 hodin denně? Neplatí to vždy! Malé děti by měli spát mnohem déle než dospělí. U předškoláků se pohybuje doporučená doba spánku mezi 10-13 hodinami, naopak dospělým bohatě stačí 6-9 hodin. Pokud máte pocit, že 6 hodin je ideál a po 8 hodinách spánku jste už spíše nevrlí, nemějte žádné výčitky, je to v pořádku.

Nic se ale nemá přehánět. Spát více jak 9 hodin není zdravé pro tělo ani pro mysl. Může to mít dokonce opačný efekt - budete mít méně energie, dobrá nálada bude tatam a může vás dokonce bolet celé tělo i hlava.

Delší spánek než 9 hodin může značit nemoc, fyzické vyčerpání nebo stres.

Probuzení v posteli

Jak na klidný spánek?

Pokud máte problém s usínáním, můžete vyzkoušet jeden z následujících tipů:

  1. Vyvětrejte - Uvidíte, že při čerstvém vzduchu se mnohem lépe usíná.

  2. Ztlumte všechna světla - Zatáhněte závěsy, vypněte televizi a vypojte ze sítě další blikající zdroje.

  3. Pořiďte si kvalitní lůžkoviny a správnou matraci - Matrace by neměla být příliš tvrdá ani měkká. Povlečení a prostěradlo by mělo být na omak příjemné, prodyšné.

Přečtěte si další tipy pro klidný spánek. Poradíme vám, co dělat, aby se vám dobře spalo.