Jméno levandule je odvozeno od slova umývat, což napovídá, že se rostlina ve starověku používala především do koupelí a pro kosmetické účely. Právě díky ní se můžete během okamžiku přenést do Středomoří. Je to oblíbená bylinka pro svou dlouhotrvající vůni i po usušení a také pro své léčivé účiny i schopnosti odpuzovat hmyz. 

Již od dávných dob byla levandule užívána na podporu trávení, spaní a k uklidnění při úzkostech. Pro svou schopnost zlepšit náladu se dá považovat za přírodní „antidepresivum”.

Své místo má levandule v kuchyni!

Levandulové květy se používají do voňavých džemů a vyrábí se z nich levandulový ocet. Je možné vyrobit si k pečení i levandulový cukr!

     

Levanduli se vyplatí mít i v ložnici!

Levandulová vůně má srovnatelné účinky jako léky na spaní! Dokonce spánek i více prohlubuje a tím je spánek i kvalitnější. Vyrobte si plátěný polštářek ze sušených levandulových květů!

I v koupelně najde uplatnění!

Levandulový olej má účinky proti mikrobům – má desinfekční účinek na rány a podporuje jejich hojení. Použít lze i levandulový nálev na obklad a omývání. Do koupelí se pak používá celou usušenou nať rostliny.

     

Důležité uplatnění nachází levandule při vnějším použití, ale pozitivní účinky má určitě i pohled na ní.