Ubrus vnímáme jako klasickou pokrývku stolu. Ať už máme stůl dřevěný nebo plastový, většinou k němu hledáme ten nejvhodnější. A proč jsou pro nás vůbec tak důležité? Ubrus je jako oblečení. Chrání před vnějšími vlivy a postupem času se z něj stal i stylový prvek. Ubrus můžeme vyměnit během chvíle, zatímco natrvalo znečištěný, poškozený nebo dokonce zničený stůl již tak rychle a lehce nenahradíme. Čekalo by nás pobíhání s metrem po obchodu v naději, že najdeme znovu ten pravý. 

 

 

Není ubrus jako ubrus

Ubrusy jsou jako šaty, musí perfektně padnout, jinak si v nich střihnete ostudu. Tvar, materiál, lemování, barva, design – všechny tyto atributy ovlivňují nejen vzhled stolu, ale také samotnou místnost. V současnosti můžeme vybírat z mnoha provedení a stylů, co je však důležité vědět před výběrem ubrusu? Pokusíme se vám to přiblížit v tomto článku.

Materiály ubrusů

Látkové ubrusy

Kdysi hojně milován, dnes nahrazen PVC a teflonovým modelem. Nic však není jako klasický ubrus. Materiál je velmi příjemný a lze často prát v pračce. Pokud budete chtít doma jedinečný originál, můžete si zakoupit látku a ušít ubrus sami doma. Manuálně zruční jedinci mohou ubrus oživit o tematické vyšívání. Kreativitě se meze nekladou, ubrusy mohou být háčkované, vyšívané, ručně malované nebo sešité z několika různých materiálů. Takto jedinečný ubrus můžete vytáhnout při štědrovečerní večeři nebo rovnou zabalit vaší mamince nebo babičce pod stromeček. 

Látka na ubrus

Teflonové ubrusy

Teflonové ubrusy jsou opatřeny speciální povrchovou úpravou, díky které se rozlitá tekutina nevsákne do látky. Své uplatnění najdou zejména v domácnosti s dětmi. Budou tou nejlepší volbou i v případě, chcete-li mít jídelnu či kuchyň laděnou do světlé barvy, ale obáváte se brzkého znečištění ubrusu. S tímto moderním zázrakem se neodbytným skvrnám od vína navždy vyhnete. Jeho další výhodou a velkou předností je, že na rozdíl od PVC ubrusů stále vypadá velice elegantně a připomíná látkový ubrus. Na fotografii můžete vidět žakárovou látku na ubrusy s teflonovou úpravou, která je charakteristická jemným zdobením připomínající vyšívání. 

Žakárová látka na ubrus

PVC ubrusy

Pokud hledáte ubrusy univerzálně použitelné do všech koutů domácnosti, můžete zvolit PVC ubrus. Tento materiál známe všichni, zejména ze školek, školních jídelen a družin, kde bez něho neexistoval jediný stůl. Vylijete-li pití nebo polévku, vše zůstane na povrchu. Během chvíle tak můžete pomocí utěrky nebo papírového ubrousku odstranit malou havárii a pokračovat v předešlé činnosti. Kromě toho, že jsou tyto ubrusy skvělou volbou pro jídelní stoly, dokonale padnou také na venkovní nábytek nebo na stoly v dětském pokojíčku, kde děti rády modelují nebo malují barvičkami.

PVC ubrus

Všechny tři základní typy ubrusů můžete zakoupit v našem e-shopu. Záleží jen na vás, který zvolíte, neboť každý má něco do sebe a je vhodnější pro jiné příležitosti. Pokud máte vybráno, zajisté vám v hlavě probleskla myšlenka, který motiv/barvu vybrat?

Barva ubrusu

Při výběru barvy do kuchyně je v zásadě moudré se držet pouze jednoho pravidla a to: nic nepřehánět a kombinovat. Jednobarevné pokoje, včetně kuchyní, vyvolávají až moc silné reakce, proto je vhodnější vámi preferovaný odstín doplnit o další barvičku. Ale pojďme si něco říci o samotných barvách a jejích účincích v kuchyňském prostředí.

Hledáte-li barvu, která podporuje chuť k jídlu, můžete hned vybírat ze dvou: oranžová a červená. Úplným opakem je modrá barva, která je velice uklidňující, je to barva relaxování, klidu a míru, ale nepodporuje chuť k jídlu. To vám ale nenakazuje modrou zavrhnout. V kombinaci s bílou nejen, že místnost opticky zvětšíte, ale také zmírníte nechuť k jídlu.

Černý ubrus

V posledních letech se rozmohl trend černých spotřebičů a kuchyňského nábytku. Pokud zvolíte tak výrazné prvky, nezapomeňte kuchyň oživit světlejšími barvami, aby místnost prokoukla a nevypadala jako hrobka.  V zásadě můžete experimentovat a použít všechny barvy, které vám nejlépe vyhovují a ve kterých se cítíte nejlépe. Nezapomínejte ale, že všeho moc škodí.