Kanafas je velmi oblíbená bavlněná látka používaná již stovky let. V naší nabídce ji můžete najít také, ale o co konkrétněji jde? Jak tato látka vznikla? K čemu se používá? A čím je tak výjimečná? Všechny tyto informace se vám pokusíme shrnout v našem článku. A pokud už kanafas znáte, vůbec nevadí… třeba při čtení narazíte na něco nového nebo si můžete vzít inspiraci z našich produktů z kanafasu.

 

 

 

 

Co je kanafas?

Kanafas je bavlnářská tkanina, která vzniká tkaním v kostkách nebo pruzích. Má pruhovaný nebo karovaný vzor, konkrétněji jde o podélné a příčné pruhy, přičemž známý vzor „kary“ vznikne spojením obou těchto pruhů. Klasické motivy kanafasu jsou modré či červené kostičky o velikosti asi 1 cm. Není však pravidlem, že vždy musí jít o tyto barvy, neboť barevná škála látky je opravdu pestrá a rozmanitá. Můžeme tedy najít kanafas jednobarevný i tříbarevný. Obdobně jako ostatní látky se může nechat potisknout nebo ručně pomalovat.

 

KanafasKanafas


Něco málo z historie

Látka kanafas bývala hojně používaná již několik stovek let. Lidé si zpočátku látku vyráběli doma, poté se řemesla ujali tkalci. Nejčastěji se z ní šily pytle na obilí. Každý si mohl ušít vlastní vzor, díky kterému si mohli jednotlivé pytle od sebe farmáři rozeznat. Kanafas má svou historii také v České republice, byl používán na výrobu oblečení, zejména lidových krojů a díky opravdovému nadání tkalců se do dneška uchovaly až desítky originálních vzorů. Za zmínku určitě také stojí 90. léta, ve kterých se kanafas hojně rozšířil a začal se používat ve velkém. V této době také bylo objeveno šanžanování v kanafasu (barevně měnivý povrch látky).

 

Kanafas - kuchyňská chňapkaKanafas


K čemu se kanafas používá?

Kanafas může mít několik gramáží, přičemž každý typ této látky je vhodný k jiným účelům.

  • Gramáž 140-200 g/m2 je vhodná pro ubrusy, chňapky, zástěry, polštáře a obdobný textil.
  • Gramáž 112-120 g/m2 je vhodná pro ložní prádlo, neboť je jemnější a měkká na omak.
Kuchyňská zástěra - kanafasPodsedák - kanafas


Kanafas spadá pod bavlněné látky, které mají všestranné použití a jsou velmi oblíbené. V naší nabídce můžete zakoupit podsedáky, povlaky na polštáře, zástěry, ubrusy, prostírání, chňapky i utěrky, ale také samotnou látku, ze které si můžete ušít cokoli, co budete chtít. 

 

Všechny produkty z kanafasu naleznete zde.

 

Povlak na polštář - kanafasUbrus - kanafas