Žlutá, barva Slunce, jara a narcisů, je velmi oblíbenou barvou v domácnosti a není se čemu divit. Má skvělé účinky na naši psychiku a duševní rozpoložení. Žlutá je jednoduše královna mezi barvami, proto se ji při malování nebo nákupu dekorací nebojte a klidně po ní sáhněte, určitě toho nebudete litovat. Zvolit ji můžete v lehkém světlém odstínu jako doplňkovou barvu nebo jako dominantní barvu, která celý pokoj rozzáří.

Žlutá barva v interiéru

Možná vás žlutá překvapí, ale můžete ji umístit do každé místnosti. Opravdu. Do koupelny, do kuchyně, do ložnice, dětského pokoje nebo do obýváku, žlutá se jednoduše hodí všude. Největší uplatnění najde však v malých pokojích, kde není dostatek světla. Zvolíte-li světlejší odstín, pokoj tím opticky zvětšíte, prosvětlíte. Zvolit můžete žluté stěny, podlahu nebo nábytek. Pokud chcete jen do pokoje nahnat trochu té pozitivní energie a místnost oživit, doporučujeme žluté doplňky, například žluté povlaky na polštářky, žlutou deku nebo žluté povlečení.

Froté prostěradlo žluté

Žlutá v každém ročním období

Žlutá působí svěže, vesele a motivuje. Na jaře nám připomíná život, tulipány, narcisy, petrklíče, v létě si ji spojujeme se sluncem, mořem a opalováním. Na podzim nám rozveseluje chmurné dny plné opadaného listí a v zimě nám dodává energii a přináší do života světlo. Žlutá je barva vhodná pro každé roční období a bude působit vesele a příjemně v létě i v zimě.

Žlutá a psychika

Jak jsme již nakousli, žlutá barva motivuje a působí vesele. Bojuje proti únavě, dodává nám energii, a zároveň nás uklidňuje a přináší pozitivní myšlení. Odstraňuje negativní myšlenky a pocity, podporuje jasné myšlení a rozum. Žlutá barva povzbuzuje moudrost, kreativitu a tvůrčí schopnost, proto je vhodná i do dětského pokoje, neboť podporuje psychický rozvoj dítěte. V naší nabídce najdete například krásnou dětskou dekorační látku s ovečkami, ze kterých můžete ušít polštářek, kapsář nebo plátěnou tašku, kreativitě se meze nekladou.

Žlutá dekorační látka ovečky

Jak kombinovat žlutou?

Žlutá barva je barva tisíce odstín. Může být tmavě žlutá v sytém odstínu i světlá pastelová. Proto lze s klidem říci, že žlutá, se hodí ke všem barvám. Světlounká žlutá se skvěle doplňuje s výraznou fialovou. Můžete vyzkoušet i obrácenou kombinaci, výraznou žlutou a levandulovou. Všechny odstíny žluté navíc vypadají velmi pěkně v kombinaci s bílou barvou nebo šedou. Inspiraci si můžete vzít také z podzimu, který hýří barvami. Zkombinujete-li žlutou s hnědou nebo čokoládovou, určitě chybu neuděláte.

A tip na závěr: Trápí-li vás, že do pokoje není propuštěn dostatek denního světla, vyzkoušejte do prostoru zakomponovat kromě žluté také lesklé povrchy, které odrážejí světlo.