Zdobení a barvení velikonočních vajíček patří k nejznámějších a nejoblíbenějších velikonočním zvykům. Že ještě nemáte nazdobeno, zapomněli jste na obtisky a barvy na vajíčka? To vůbec nevadí, zdobit můžete i z toho, co dům dá.

 

 

 

 

Cibule, řepa a černý čaj

Se zeleninou a kořením je zdobení barvení vajíček velice jednoduché. Pomocí nejrůznějších ingrediencí můžete vytvořit celou škálu základních barev – od žluté přes červenou až po modrou. Podívejte se, jak na to!

Žlutá

Stačí vám k tomu ta nejzákladnější zelenina, která se najde skoro v každé domácnosti – žlutá cibule. A ani ji nespotřebujete mnoho, stačí vám pár kousků. Do půllitru vložte slupky z přibližně jedné až dvou ciblí a svařte. Pak stačí do cibulové vody vložit vejce a chvíli povařit. Čím déle necháte vařit, tím více žluté vykoukne. Ale pozor, nepřežeňte to, jinak budou vajíčka hnědá. Na barvení vajíček lze použít kurkumu nebo kari.

Přírodní barvení velikonočních vajíček

Červená a růžová 

Na obě tyto barvičky si vystačíte s červenou řepou, červenou cibulí nebo vínem. Čím více budete šťávu z řepy nebo cibulovou vodu ze slupek ředit, tím růžovější a světlejší vajíčko bude. Opět stačí vajíčko chvíli v barvící vodě povařit.

Zelená

Skočte do mrazáku a pohledejte špenát. Půl kostky svařte v půllitru vody, přidejte vejce a chvíli povařte. Vuala, zelené velikonoční vajíčko je na světě! 

Hnědá

Ani pro hnědou nemusíte daleko. Stačí vám kvalitní a silný černý čaj. Čím déle budete v čaji vařit, tím krásnější a sytější hnědou získáte. Další možností je výše zmíněná žlutá cibule, vajíčka jen povaříte o trochu déle.

Barvení vajíček cibulí

Modrá

Ano dokonce i modrá barva jde vykouzlit během přírodního barvení vajíček. Celé kouzlo tkví v červeném zelí. Půl hlávky zelí nakrouháme a zalijeme dostatečným množstvím vody. Všechno zelí musí být ponořené. Dovnitř pak vložte vajíčka, přijdejte 2 lžíce octu a vařte společně minimálně 20 minut.

Zdobení pomocí lístečků a krajek

Pokud nechcete jen čistě jednobarevná vajíčka, můžete jim vykouzlit krásné motivy a vzory. Předtím, než začnete vajíčka barvit, zabalte je do staré záclony nebo je omotejte krajkou. Doporučujeme pořádně, ať se motiv vydaří.

Vyzkoušet můžete také síťovanou punčochu a lístečky rostlin. Přiložte je na konkrétní místo, opatrně vložte vajíčko do punčošky a zauzlujte (ideálně provázkem z přírodních materiálů, které nebudou pouštět barvu).

Barvení a zdobení vajíček cibulí