Praní sice není žádná věda, ale taky vás to někdy přivádí k šílenství? Není to totiž jenom o hození hromady špinavého prádla do pračky a následné zapnutí čudlíku. Jak správně prát, aby bílá bílou byla a aby barevné věci neztratily původní odstín? Pojďme se podívat na osvědčené rady a triky!



Rituály, na které možná zapomínáte

Bez čeho se určitě neobejdete je pračka, prací přípravek a koš na špinavé prádlo. Jaký typ si zvolíte je už na vás. Avšak nezapomínejte, že prádlo by mělo větrat. Pokud do uzavřeného koše naházíte špinavé ponožky, které jsou ještě k tomu vlhké, nedopadne to dobře.

Před praním určitě zkontrolujte obsah kapes, protože možná najdete bohatství! Ne, jde hlavně o to, ať se vám potom v pračce nerozmočí třeba starý papírový kapesník.

Při následném plnění pračky myslete na objem. Pokud pračku přeplníte, z oblečení budete mít akorát zmačkané kousky. Což znamená následné dlouhé žehlení.

Správný prací prostředek je základ!

Reklamy na prací prášky a gely vidíme všude. Každá z nich nás přesvědčuje o své pravdě. Ale co je opravdu ta správná volba? Nebojte se zkoušet, ať přijdete na to, co vám vyhovuje! Například gel má tu výhodu, že se lépe rozpouští a šetříte s ním energii.

Rozhodně si nevystačíte s jedním univerzálním pracím práškem/gelem. Pokud použijete prostředek na bílé prádlo na barevné oblečení, barvy vám moc dlouho nevydrží. Na tmavé a černé prádlo určitě použijte speciální prostředky proti blednutí barev. Dobře fungují také prostředky pro oživení černé barvy.

Prací prostředek

Jak na prádlo jako ze škatulky?

Jestli prádlo do pračky naházíte, nebo hezky poskládáte, na tom nezáleží. Avšak jaké kousky k sobě dáte, to je to nejdůležitější! Zaměřte se na:

  1.      Materiál
  2.      Barvu
  3.      Program, ve kterým budete prát

Když vezmete všechny tyto body v potaz a dáte je následně dohromady, nemůže se nic špatného stát. Bílé prádlo bude jedině s bílým, tmavé…a tak dále. Na každém prádle najdete štítek, kde je napsáno, na kolik stupňů by se mělo prát. Dobrá pomůcka, jak nesrazit třeba záclony nebo brus.

Rozhodně si nic nedělejte z toho, že se vám něco zbarví. Stalo se to každému! Ale máme pro vás pár tipů na závěr. Třeba se praní posune na žebříčku oblíbenosti o pár míst nahoru.

  • Ložní prádlo vkládejte do pračky vždy obráceně
  • Fleky odstraňujte vždy před praním (např. jarem)
  • Na jemné a drobné spodní prádlo použijte textilní sáčky, které zajistí, že se mu nic nestane

Prádlo