Velikonoce se blíží a jaro ťuká na dveře. Je nejvyšší čas oprášit velikonoční výzdobu, natrhat zlatý déšť, nabarvit vajíčka a upéct pravého domácího velikonočního beránka. A právě na tuto velikonoční pochoutku vám přinášíme dva odlišné recepty, po kterých se budete olizovat až za ušima. Takže při příštím nákupu nezapomeňte kromě čokoládových velikonočních vajíček  přihodit do košíku i přísady na beránka! :)

 

Velikonoční beránek hrníčkový recept

Tento recept pochází od paní Jany ze serveru vareni.cz, kde přidává recepty pod svou přezdívkou janarip. Na hrnkových receptech je skvělé, že nepotřebujete žádnou odměrku ani váhu. Bohatě si postačíte s obyčejným hrníčkem. Budete-li dělat dva beránky, jednoduše stačí zdvojnásobit dávku, takže místo 0,5 hrnku oleje si připravíte 1 hrnek oleje.

Co budete na 1 velikonočního beránka potřebovat?

  • 0,5 hrnku oleje
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 2,5 hrnku polohrubé mouky
  • 1 hrnek mléka
  • 2 lžíce rumu
  • 2 ks vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • Špetka citrónové kůry
  • Špetka soli
  • Mouku na vysypání
  • Tuk na pomazání

Pokud máte vše, můžeme jít na to. Smíchejte mouku s kypřícím práškem, solí, citrónovou kůrou, vanilkovým a krupicovým cukrem. Rozšlehejte vejce v mléce a nalijte jej do sypké směsi z mouky, přilijte olej, rum a utřete do hladkého těsta.

Těsto přelijte do vymazané a moukou vysypané formy na velikonočního beránka a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Velikonočního beránka pečeme asi 40 – 50 minut. Jakmile bude beránek hotový, vyndejte jej z trouby a nechte ve formě vychladnout, teprve až potom vyklopte.

Beránka můžete polít polevou z čokolády, citronovou polevou, posypat moučkovým cukrem nebo jej jen ozdobit mašlí kolem krku. Pro dokonalou velikonoční atmosféru můžete beránka naaranžovat na velikonočním ubrusu a obklopit velikonočními dekoracemi.

Velikonoční beránek

Zdroj: Annabea.blog.cz

Velikonoční beránek tvarohový

Pokud zrovna neholdujete piškotu a sušším těstům, můžete vyzkoušet vláčného tvarohového velikonočního beránka. Postup je velmi podobný.

Ingredience:

  • 450 g hladké mouky
  • 120 g moučkového cukru
  • 1 měkké máslo
  • 1 měkký tvaroh
  • 3 vejce
  • 2 dl mléka
  • Tuk na vymazání
  • Mouku na vysypání formy
  • Případně 100 g kandovaného ovoce a 70 ml rumu

Máte-li rádi kandované ovoce a chcete jej přidat do beránka, zalijte jej na půl hodiny rumem. Oddělte žloutky a bílky z vejce a prosejte si mouku. Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny, vešlehejte nastrouhané máslo, tvaroh a také mléko. Vmíchejte prosetou mouku, případně i ovoce s rumem. Teď přichází na řadu bílky. Ty ušlehejte do sněhu a vmíchejte do těsta.

Teď už jen zbývá vymazat si formu tukem a vysypat moukou. Do takto připravené formy nalijte těsto 1,5 cm pod okraj spodního dílu a klopíme vrchní díl formy. Pečte na 80 minut na 170 °C. Jakmile je beránek hotový, nechte jej i ve formě vychladnout, a pak jej vyklopte z formy.

Beránka můžete opět polít jakoukoliv polevou, ozdobit mašlí, udělat mu oči z čokolády nebo oříšků. Každý velikonoční beránek bude krásnou dekorací na velikonočním ubrusu a chutnou pochoutkou pro všechny členy rodiny.

Nezapomeňte na velikonoční tabuli

Pokud stále nemáte nový velikonoční ubrus, který bude zdobit váš stůl, nahlédněte k nám do e-shopu. Nabízíme hned několik velikonočních ubrusů s vajíčky a krásné teflonové ubrusy v jarních barvách. Výhoda teflonových ubrusů je ta, že pokud na ně ukápne nějaké to pití nebo červené víno, nic se jim nestane. Teflonový ubrus je tedy skvělý pomocník všech maminek, babiček, hospodyněk, kuchtíky, tedy všech, kteří nechtějí trávit život drhnutím a praním špinavých fleků na ubrusech.

Velikonoční ubrusy