Při výběru povlečení rozhodují všechny aspekty a všechny jsou stejně důležité. Co si mnoho lidí neuvědomuje je, že na kvalitním povlečení, stejně jako na matraci, je postaven základ spokojeného spánku, který nám může úspěšně nastartovat další den. Tak pojďme se společně podívat na základní typy povlečení, aby vás už při výběru nemohlo nic zaskočit.

 

 

Bavlněné povlečení

Nejžádanější a nejmilovanější materiál, který vládne nejen v ložnici, je bavlna. Jeho hlavní výhodou je jistě praktičnost, protože povlečení ze 100% bavlny je vhodné pro celoroční používání. Materiál je příjemný na dotek, v zimním období zahřeje a naopak v letních parných dnech ochladí. Při výběru se doporučujeme dívat na podrobnější složení, neboť jednotlivé typy se liší gramáží a ne každé bavlněné povlečení je 100%! Jediná nevýhoda tohoto typu ložního prádla spočívá v žehlení. Látka, ačkoliv je velice příjemná a hladká, se ráda krčí. To se ovšem dá prominout, zvážíme-li, kolik výhod poskytuje. Povlečení z bavlny v úpravě ranforce, tedy té jemné a hladké, má nejbohatší nabídku obsahující ložní prádlo všech barev, motivů a dětských potisků.

Bavlněné povlečeníBavlněné povlečení

Krepové povlečení

Než začneme o krepovém povlečení, bylo by vhodné si říct, co je to krep. Krepová tkanina je specifická svým vlnitým vzorovým povrchem, snadno se řasí a nemačká se. Nejkvalitnější krepové povlečení je vyrobeno ze 100% bavlny, které se na rozdíl od klasického bavlněného nemusí žehlit, čímž si ušetříme čas a nervy. Ne každý však shledává toto povlečení pohodlné na spaní. Pokud nemáte s krepem zkušenosti, doporučujeme na vyzkoušení pouze bavlněný krep. Vyvarujte se levným umělým napodobeninám, které mohou způsobit až nepříjemné svědění a podráždění pokožky. Obdobně jako klasická bavlna je na výběr z mnoha potisků a designů, aby všechny ložnice měly možnost být dokonale sladěny.

Krepové povlečení

Flanelové povlečení

Flanel je bavlněná tkanina upravená „česáním“. Při výrobě se používá hustě tkaná látka, čímž se zajistí vysoká hřejivost, kterou můžeme ocenit zejména během chladných nocí. Flanelové povlečení je vhodné do míst, kde se pořádně netopí nebo není dobré těsnění oken, neboť je opravdu vysoce hřejivé. K flanelovému povlečení doporučujeme používat výhradně prostěradla z bavlněného Jersey. Ačkoliv je tento typ lůžkovin příjemný a měkký, není vhodný pro používání po celý rok. V průběhu jara budeme zřejmě muset převléct peřiny a polštář do něčeho lehčího.

Kromě flanelu lze také na trhu najít povlečení mikroflanel. Tento typ povlečení je vyroben ze 100% polyesteru, ale jeho vlastnosti jsou velice podobné flanelu. Je velice příjemný a poskytuje naprosté pohodlí a teplo.

Flanelové povlečení

Saténové povlečení

Elegantně vyhlížející satén v současné době není jen záležitostí dámských halenek a spodního prádla. Satén na povlečení dodá ložnici zcela jiný nádech. Zvolíte-li něžnou růžovou nebo červenou barvu, vaše ložnice se promění v romantické místo plné lásky, zatímco tmavší barva v kombinaci se světlým potiskem a doplňky udělá z povlečení dominantní prvek ložnice. Látka vyhlíží velice luxusně, zejména pro svůj typický lesklý povrch, je rovněž velice jemná a příjemná. Satén umí zahřát i ochladit. Přizpůsobí se tělesné teplotě a udrží v teple i ty největší zimomřivce.

Saténové povlečení