Každé roční období je pro lidský organismus nějakým způsobem zatěžující. V létě tělo bojuje s dehydratací, na podzim s únavou, v zimě zase s nízkými teplotami a na jaře to může být alergie nebo velké výkyvy teplot. Někdy se to neobejde bez nachlazení či něčeho vážnějšího. Proto je důležité myslet na prevenci! I maličkosti se počítají. Poradíme vám, jak přežít přechod zima – jaro a na co v tomto období nezapomínat.

Motivace duše i těla

V lednu se tomu říká předsevzetí, na jaře zase příprava na dovolenou v plavkách. Ač se to možná nezdá, i takové menší nátlaky v podobě hubnutí mohou psychiku ženy rychle rozházet. Jakékoliv podobné problémy. Právě s příchodem slunečných dnů byste se měli radovat, mít chuť zkoušet nové věci a motivovat se k lepším výsledkům. Jestliže se budete cítit psychicky dobře, všechno ostatní půjde dobře samo.
Například i cvičení. Můžete do toho jít s tím, že je to otrava, díky které zhubnete, nebo to brát jako příjemně prospěšnou činnost. Uděláte něco pro fyzickou stránku těla, a zároveň vypnete hlavu a budete psychicky relaxovat. Rozhodně záleží na typu sportovní aktivity (joga x box aj.). Než se pro něco rozhodnete, poraďte se s odborníkem nebo se podívejte na internet.

Nálož zdravého jídla

Za přirozenost organismu člověka se považuje rovnováha. Tudíž si všechno musí hrát do karet. Rozpoložení, nálada, zdraví atd. I strava vás může velice ovlivnit, a to nejen z vnější stránky. Co se týče stravy, každé roční období má svá specifika. A ta by se rozhodně měla objevovat v jídelníčku.

Na jaře je ideální lehce stravitelná potrava kyselé chuti (podporuje energii jater). Pro zlepšení stavu jater se vylučují mléčné výrobky. V tomto ročním období se doporučuje omezit alkohol a tučná jídla. Vyzkoušejte si udělat například tyto ideálně jarní pokrmy:

  • Lilková pomazánka
  • Bramborová polévka
  • Jarní salát se zeleninou a dipem
Strava

Co je doma, to se počítá

Ve dnech, kdy převládá zima a tma, se člověku nic nechce. Obzvláště doma, takže všechny činnosti odkládá. Je vědecky dokázáno, že pokud máte doma chaos a nepořádek, bude to podobně vypadat i u vás v hlavě. Takže se namotivujte, zacvičte si, udělejte si dobré jídlo a pusťte se do zdokonalování vašeho hnízdečka!

  • Odtemněte okna a pořiďte si světlé záclony
  • Vyměňte péřové peřiny za barevnou radost (povlečení)
  • Ukliďte si šatník a vyházejte nepotřebné kousky
  • Kupte si živé rostliny
šatník

Uvidíte, že s úsměvem a tou správnou motivací bude jaro to nejkrásnější roční období.