Před nástupem dítěte do mateřské školky každá maminka panikaří, jestli už je všechno nakoupeno, vypráno a připraveno. Pokud první výprava do školky čeká i vás, máme pro vás pár tipů, co nezapomenout a co určitě připsat na váš nákupní seznam. Tak hurá do toho!

Většina školek informuje rodiče o tom, co svému dítěti připravit. Každá školka je ale jiná. V některých děti dostanou vlastní kartáček i dětský ručník, do jiných si jej musíte přinést a jinde není vůbec potřeba, protože ve školce s dětmi zoubky nečistí. Informujte se tedy ve školce, co je a není potřeba. Občas se ale může stát, že tyto informace nedostanete vůbec (nebo vám řeknou jen to základní a u zbytku se očekává, že vás to napadne). Pokud chcete být připraveni na vše, tak tady máte náš chytrý seznam.

Co vzít dítěti do školky?

  1. Přezůvky – Volte uzavřené bačkůrky, nejlépe ortopedické. Vyhněte se sandálkům, pantoflím a otevřeným botám, ať si dítě při skotačení nijak neublíží. 
  2. Oblečení do třídy – Oblečení by mělo být pohodlné – tepláčky s kapsičkou (třeba na kapesník), čisté triko, spodní prádlo a ponožky. 
  3. Zástěra – Pro případ, že budou ve školce malovat. Jinak se může stát, že si vyzvednete malého klauna:). 
  4. Ručník – Ideální jsou malé bavlněné ručníky, které dobře sají a jsou příjemné na dotek. 
  5. Náhradní oblečení – Děti jsou hravé a určitě víte, že během 5 minut mohou proměnit čisté oblečení k nepoznání. A právě z těchto důvodů je vhodné mít ve skřínce ve školce uložené náhradní oblečení – kalhoty, triko, spodní prádlo a punčocháče (pro případ, že se ochladí). 
  6. Oblečení na ven – Většinou se řeší sezónně. Na jaro a podzim volte nepromokavou bundu, zateplené kalhoty, triko a nepromokavé boty. Přibalit můžete také gumáky či punčocháče. V létě volte lehčí vzdušné oblečení, nezapomeňte však na pokrývku hlavy! Ať dítě nedostane úžeh. V některých školkách vyžadují také přenosnou plastovou lahev na vodu (pro dodržování pitného režimu). V zimě je potřeba dítě pořádně nabalit, aby neprochladlo. Kombinéza, případně zimní bunda a zateplené kalhoty, zimní boty, čisté ponožky, rukavice, čepice, šála, čisté triko a jednoduše vše, do čeho byste ho nabalili, kdybyste šli v lednu na procházku. 
  7. Pyžamo – Pyžámka se většinou věší na věšáky, aby se mohla větrat. Proto nezapomeňte našít poutko. 
  8. Pokud vaše dítko usíná se svým oblíbeným plyšákem, klidně mu ho přibalte. 
  9. Hrneček – Ideálně nerozbitný, s ouškem. 10. Kartáček, dětskou pastu a kelímek – V případě, že si ve školce budou čistit zuby. 
  10. Hřeben – Hodí se zejména pro malé slečny, které budou ve školce po obědě spát. 
  11. Papírové kapesníky, toaletní papír, mýdle – Některé školky jsou velmi rády, pokud rodiče přispějí a darují hygienické potřeby do zásoby.

Dětská zástěra

TIP:Podívejte se i na další zástěry 

Pár rad nad zlato

Všechno podepište voděodolným fixem! Na oblečení našijte poutka se jménem, hrneček podepište ze spodu, bačkůrky z vnitřní strany, ručníky do MŠ podepište na lemu,… všechno podepište :-). Vyhnete se překvapení, když si dítě přinese cizí papuče nebo pyžamko.

Při výběru oblečení nezapomeňte na to, že se dítě bude oblékat a svlékat většinou samo. Zapínání by proto mělo být jednoduché, žádné šněrování a nebezpečné uzávěry!

Nedovolte dítěti brát do školky cenné a drahé věci. Nejen, že by je mohlo při hraní zničit, či poškodit, ale děti, které tuto věc nemají, mohou závidět a mohou nastat nepříjemné rozepře a konflikty.

Jaký ručník do školky?

Nemusíte se sebou tahat velkou osušku. Bohatě stačí ručník menších rozměrů. Nejvhodnější jsou 100 % bavlněné ručníky 30 x 50 cm s vysokou gramáží. Například 600g/m2. Takový ručník zaručí skvělou savost a trvanlivost. Navíc je příjemný na dotek. Bavlněné ručníky jsou k citlivé dětské pokožce naprosto ideální.

Ručníky do školky můžete zakoupit s dětskými motivy nebo v neutrálních motivech, které pak využijete i běžně v domácnosti.  

Osušky a ručníky do školky

TIP: Dětské ručníky Puntík

Tip na dětské ručníky do mateřské školy

Všechny osušky a ručníky do školky i na doma můžete sladit ve stejném designu. Nemusíte tak kupovat set ručníků speciálně jen do MŠ. Rovněž se vyhnete situaci, kdy budete vyměňovat ručník ve školce za úplně jiný a dítě bude protestovat a dožadovat se svého „speciálního“ ručníku.

Osušky a ručníky do školky

TIP: Ručníky Sonja v mnoha barevných variacích a několika velikostech

Pokud vás trápí podepisování ručníků, stačí na okraj přišít malý lísteček se jménem. Jakmile budete chtít ručník použít jinde, stačí lísteček odstřihnout a po školce ani památky.