Kuchyně je srdce celé domácnosti a pokud se v ní vyskytuje negativní energie a rozpory, má to vliv na všechny její členy. Abyste vytvořili kuchyň s příjemnou atmosféru, musíte přitom myslet nejen na barvy, ale také na samotné umístění místnosti a její vybavení.




Hezky pěkně od podlahy

Pokud stavíte baráček od základu, máte skvělou šanci ovlivnit celou energii budoucí kuchyně. Ta by podle starého čínského umění feng shui (feng šuej) měla být dobře dostupná a chráněna od vstupních dveří. Pokud by vchodovými dveřmi vstoupila špatná energie, mohla by se přenést do jídla a následně do lidí.

Kuchyně by také neměla být otevřená do více než dvou stran, její ideální umístění je tedy uprostřed domu. Při zařizování kuchyně podle feng šuej se také nedoporučuje budovat úzká chodba, která by mohla sloužit jako trychtýř negativní energie.

Kuchyně podle feng shui - s prostornou chodbou

Udržujte kuchyň vzdušnou a v čistotě

Přeplněná a špinavá kuchyň udržuje v domácnosti strnulou a špinavou energii. Zbavte se i zbytečně nashromažděných věcí. Máte plno prázdných krabiček, většinu jste přitom nikdy nepoužili, ale nechcete se jich vzdát? Feng shui v kuchyni má jasno: Šup s nimi pryč! Vyhoďte je, zrecyklujte nebo darujte. To stejné platí i s obrovskými zásobami jídla. Pokud víte, že nemáte šanci plno potravin sníst, darujte je lidem, které potřebují jídlo více než vy.

Kuchyně podle feng shui - čistá a vzdušná

Čistý a udržovaný sporák = základ kuchyně

Důležitou součástí feng shui kuchyně je sporák, který symbolizuje bohatství. Nefunkční či poškozený sporák značí finanční problémy a nepoužívaný sporák zase nevyužité zdroje a přehlížené příležitosti. Udržujte jej proto čistý a v provozu.

Neopomíjejte také umístění sporáku a dřezu. Tyto dva elementy (voda a oheň) by neměly být přímo naproti sobě, nebo těsně u sebe. Pokud se tak už nachází, dejte mezi ně něco zeleného, uvolníte tím napětí a energii.

A ještě jeden malý tip do kuchyně podle feng šuej: Ohneň se udržuje dřevem, proto se hodí do blízkosti sporáku umístit rostlinu. Obecně se doporučuje do kuchyně umístit několik rostlin, květin a ovoce- čerstvé květiny přinášejí povznášející energii. Mnoho lidí si dává do kuchyňského okna květiny sami, aniž by věděli, jaký to má účinek :-).

Kuchyně podle feng shui s květinami

Barvy v kuchyni

Co se týče barviček a jejich kombinací, tady máte celkem volnou ruku. Hlavní totiž je, abyste se cítili v prostoru dobře. S žádnou barvou to ale příliš nepřehánějte a pestré, výrazné barvy volte spíše na doplňky - ubrus, podsedáky na židle, kuchyňskou zástěru nebo utěrky. Harmonii kuchyně můžete vyzdvihnout barvami pěti elementů – voda (modrá), oheň (červená), země (hnědá), dřevo a rostliny (zelená) a kov (stříbrná).