Dětský pokoj je bránou do hravého, roztomilého světa dětí. Děti si zde mohou hrát, být ve svém živlu, stát se námořníky nebo princeznami a zejména proto bychom měli dbát na vhodné zařízení a vybavení.

Barvy mají významný vliv na psychiku člověka, u dětí to platí dvojnásobně. V našem článku vám představíme moderní barvy dětských pokojů a jejich psychologický odraz.

 

 

Kluci vs. holky

Všichni to známe – holky mají rády růžovou a chlapci modrou. Teď na chvíli zapomeňte na toto zastaralé pravidlo a mějte mysl otevřenou. Ženské a mužské světy se postupně prolínají a to, co bývalo kdysi ryze holčičí, můžeme dnes nalézt i v klučičím světě. Pokud máte dítě školního věku, které si postupně utváří názory a pohled na svět, berte ohled na to, co se mu líbí. I kdyby to byla roztomilá culíkatá slečna a chtěla pokoj ladit do modrozelena.

Dětský pokoj

Barevné trendy

V minulém roce vládly dětskému světu pastelové a tlumené tmavé barvy. V klučičím světě převažovaly odstíny modré a v dívčím slavily své prvenství barvy hnědé a zemité. V roce 2015 se barevné trendy příliš nezměnily a v dětských pokojích tak můžeme vidět světle modrou, zelenou i pastelově růžovou a to jak v případě dívek, tak i chlapců.

Barvy do dětského pokoje

Psychologie barev

Bílá barvaBílá – Bílá barva je známá jako barva nevinnosti a čistoty. Rovněž také působí vzdušně, pomáhá temné místnosti se rozsvítit a opticky zvětšit. Ale na druhou stranu, všeho moc škodí a představa bílého koberce a dítěte s čokoládou…

 

ŽlutáŽlutá – Žlutá povzbuzuje, osvobozuje, působí vesele a navozuje teplo. Tato barva poutá pozornost, ale také unavuje oči, v extrémních případech může dokonce zhoršit zrak a vidění. Žlutá barva evokuje hněv, frustraci. Podle proběhlých výzkumů děti v místnosti vymalované na žluto častěji pláčou.

 

OranžováOranžová – Slunečná oranžová je mezistupeň mezi červenou a žlutou. Je to velice teplá, veselá, hravá barva, která vyvolává pocit radosti. Pobyt v oranžové místnosti je velmi příjemný, avšak u některých dětí může vyvolat agresi a neklid.

 

Červená barvaČervená – Červená se nedoporučuje pro barvu stěn dětského pokoje, neboť je to velice akční, dobrodružná barva, při které se špatně usíná. Tato barva je plná energie, spojuje se s nebezpečím a láskou. Červená je však vhodná pro barvu doplňků, například dekoračních polštářků, dětských židliček apod.

 

Růžová barvaRůžová – Bývá spokojována se vztahy a láskou. Jemnější a decentnější odstíny působí uklidňujícím dojmem. Růžová vyjadřuje ženskost, romantiku a chlapci či muži s oblibou v této barvě bývají považováni za zženštilé.

 

Fialová barvaFialová – Purpurová ve všech odstínech působí velice melancholicky, neklidně a znepokojivě. V malém množství je však fialová optimální barvou dekorací do dívčích pokojíčků.

 

Modrá barvaModrá – Modrá barva je známá pro své uklidňující účinky. Navozuje pohodu, bezpečí, úspěch, ale pro své chladné odstíny není příliš veselá. Příliš modré může způsobit deprese a sklíčenost.

 

Zelená barvaZelená – Zelená je obdobně jako modrá velice uklidňující barva, která navozuje pocit bezpečí, klidu a štěstí. Podle výzkumů může tato přátelská barva zlepšit čtení u dětí. Zelený pokoj je velice zklidňující a uvolňující.

 

Hnědá barvaHnědá – Zemitá hnědá barva je spojována s tradicí a domovem. Je velice usedlá a klasická, hnědá je barva jistoty a pořádku. Chceme-li tuto barvu dostat do dětského pokoje, stačí zvolit přírodní dřevěný nábytek. Hnědé odstíny se dobře hodí ke všem ostatním barvám, jsou tedy vhodné do dívčího i chlapeckého pokojíčku.

 

Šedá barvaŠedá – Šedá barva je vnímána jako chladná, formální a nevýrazná barva bez emocí a evokuje pracovitost a preciznost. V kombinaci s výraznými barevnými prvky je však skvělou volbou do dětského pokoje pro chlapce i dívky.

 

Černá barvaČerná – Do dětských pokojů se černá a příliš temné barvy nehodí, protože mohou působit smutně. Černá je barvou vzdoru a odporu, proto ji mají v oblibě teenageři, kteří se snaží najít svou cestu a styl.