Žehlení prádla a textilií je občas pěkná španělská vesnice. Víte, co žehlit naruby, co za mokra a co nežehlit vůbec? My ano! Řekneme vám, jak na žehlení těch nejčastějších materiálů.

 

 

 

 

Žehlení záclon

Voálovou záclonu po vyprání vždy vyžehlete. Na žehličce zvolte program Syntetika a malý tip: Záclonu žehlete za mokra, půjde to snadněji.

Žakárové záclony naopak stačí vyprat na šetrný program bez ždímání, nechat mokré okapat a rovnou pověsit, žádné žehlení.

Teflonový ubrus

Možná to bude pro vás překvapením, ale teflonové ubrusy se musí pravidelně žehlit. Obnovuje se tak teflonová vrstva. Žehlete maximálně na 150 °C.

Bavlna, vlna a len

Tyto materiály se nejlépe žehlí, když jsou vlhké. Tenčí a měkkčí materiály stačí před žehlením pokropit žehličkou, na ty hrubší známe jeden super trik: Den předem pokropte uschlé prádlo a srolujte jej. Další den se pak látka bude žehlit jedna báseň.

Bavlněný satén

Povlečení z bavlněného saténu žehlete po rubové straně. Žehličku nastavte na program Bavlna/Len, který odpovídá teplotě max. 200 °C.

Jak na žehlení prádla? Poradíme vám!

Flanel a látky s vyšším vlasem

Flanel, manšestr a ostatní textilie s vyšším vlasem doporučujeme žehlit po rubové straně. Při žehlení nevyvíjejte velký tlak, ať látku nezničíte. Žehličku nastavte na program Bavlna/Len (max. 200 °C).

Viskóza a hedvábí

Jemné tkaniny jako je viskóza a hedvábí se žehlí přes vlhké plátno. Dávejte si pozor, ať je plátno opravdu jen vlhké a nikoliv mokré! Voda na hedvábí může způsobit nenávratné škody. Při použití napařovací žehličky postačí žehlit přes suché plátno.

Polyester

Na tkaniny z polyesteru zvolte odpovídající program na vaší žehličce (měl by to být jeden z nejnižších stupňů) a žehlete látku po rubové straně.

Krepové povlečení, froté a jersey prostěradla

Tyto druhy textilií jsou nejpraktičtější a nejméně náročné na údržbu – nežehlí se! :-)

Bavlněné a froté ručníky, osušky

Obdobně jako froté prostěradla, ani ručníky se nedoporučuje žehlit. Mohli byste zničit jejich sametový vzhled a savost.