Představte si, že byste se po dvou měsíční dovolené měli vrátit do práce a tam se učit každý den něco nového. Příjemná představa to úplně není, co myslíte? A takhle nějak se cítí děti, které čeká návrat do reality. Každý rok 1.září, a to několik dlouhých mladistvých let. Taky byste si ten konec a opětovný nástup rutiny chtěli zpříjemnit. Proto budete ti nejhodnější dospěláci a usnadníte to školákům co nejvíce. A jak? To vám prozradíme právě teď!

Nakupujte s radostí, a ne za trest

Ať už člověk chce, nebo ne, s novým školním rokem přichází finanční investice. Jedná se o novou aktovku, psací potřeby, oblečení či další nepostradatelné předměty. Možná to vypadá jako malé položky, ale opak je pravdou. Za kvalitu se platí. Avšak nezoufejte, existují slevové letáky!
Je potřeba si vše promyslet a udělat nákupní seznam. Co je opravdu potřeba koupit a co ne? Pak v košíku nebudete mít zbytečnosti, ale jen potřebné věci! Jedna věc jsou finance, ale co otrávené dítě, které obchody doslova nesnáší? Zapojte ho. Dovolte mu, aby si udělal svůj malý nákupní seznam, kde budou například pastelky, tričko, pouzdro, krabička na svačinu. Vy si samozřejmě pohlídáte cenu a další aspekty, avšak váš potomek bude mít pocit, že nakupuju jako dospělák a půjde do školy stylově.

Dětský pokoj

Udělejte z pokojíčku nejdůležitější místnost na světě

Každý se občas potřebuje někam schovat, mít své místo. My, dospěláci, to máme jednodušší, protože si můžeme vybrat, kde chceme být. Zda se zašít v kavárně, doma, v práci… Pro dítě, či teenegera je útočistě jeho pokoj. Proto by se v něm vaše ratolest měla cítit co nejlépe. Dovolte jí, aby vyjádřila svůj názor a řekla si, co by v pokojíčku chtěla mít. Zkuste překousnout plakáty slavných hvězd na zdech, větší množství plyšáku a sbírku lega či sponek do vlasů. Naopak se snažte, aby dítě trávilo co nejméně času v posteli, ať nemá problém se spaním a ať vrací věci na místo. Dobrá organizace je základ.
Pořiďte mu barevné povlečení se vzory, které si samo vybere a k tomu příjemné prostěradlo. Hned pokoj prokoukne. Také nezapomeňte na kvalitní židli k psacímu stolu a plně vybavený šuflík s bločky a propiskami.

Pokojíček

Berte nový školní rok jako událost

Pokud víte, že váš potomek snáší návrat do školních lavic dost špatně, zkuste to změnit a udělat z toho začátek nové, zábavné, éry. Začněte pozvolna. Zadejte vašim školákům menší domácí úkoly, ať si navyknou, že volný čas pomalu a jistě končí. Ale takové úkoly, které zabaví a vlastně potěší! Co takhle si do diáře nebo kalendáře zaznačit, kdy následují další prázdniny? Kam by bylo hezké se letos v zimě s rodinou podívat? A co tahle se tam naučit lyžovat! Pak si člověk vlastně uvědomí, že to hrozně rychle uteče a léto bude tady. Důležité je, aby se vaše dítě nenudilo a nemyslelo na to. Vezměte ho v září o víkendu na výlet na hory, do ZOO nebo jen do kina. Každá radost se počítá!