Každý jsme jiný, a přesto všichni toužíme po tomtéž - po domovu, který nám bude blízký, a který nám bude "rozumět". Domov totiž není jen prostor, je to živý organismus, odraz nás samotných.

Někdo prahne po minimalismu, prostoru bez drobností, jiný zase touží po čase stráveném ve veselých tapetách a v přítomnosti desítky maličkostí, díky jimž ví, že je doma.

V dnešní uspěchané době máme na sebe čím dál méně času a společenská místnost, jídelna a obývací pokoj tak přebírá nikoliv osobitý, ale multifunkční charakter. I z toho důvodu klademe mimořádný důraz na design, jehož smyslem je vytvořit nejen příjemné a útulné prostředí, ale především dostatek místa pro běžné fungování.

Kouzlo domova spočívá v textiliích

Neodmyslitelnou součástí každého interiéru jsou textilie. Bez nich si útulný domov snad ani nejde představit. Textilie umí vytvořit jasnou a neopakovatelnou atmosféru, dokážou ovlivnit akustické vlastnosti a dodají interiéru emocionální a zároveň teplý rozměr. Jsou jednoduše nenahraditelné.

Dětský pokoj podle Blanky Karhanové

Polštáře, prostírání a pokrývky neberte jen jako funkční prvky. Jsou to nastavená zrcadla do naší duše a životního stylu.

Obrovskou výhodou a předností textilií je rychlá a snadná výměna i údržba. Potřebujete změnu? Čeká vás velká životní událost, nová image? Nebo jen vítání nového ročního období? Není nic snazšího, než vyměnit pár těchto mobilních prvků a rázem se ocitnete v docela jiném prostoru.

Obývací pokoj podle Blanky Karhanové

Čarovat můžete i s velikostí bytu

Do malého bytu zvolte na okna záclony s motivem vodorovných proužků, drobných květinových či Art motivů. Klidně experimentujte a každou stranu okna dejte jinou barvou, nejlépe navazující na prvky již objevující se v prostoru (pohovka, koberec, výmalba). Pokoj se tak krásně „nadechne“ a opticky zvětší.

Nebojte se hravosti, kombinací a kontrastu. Vnáší do života nejen dobrý pocit z módních trendů, ale také harmonii, lásku a emoce. Život není jen černobílý.

Obývací pokoj podle Blanky Karhanové

Oživte monotónní minimalistický interiér

Potřebujete pozvednout a oživit monotónní minimalistický interiér? Pak zvolte plasticitu, vrstvení, kovový lesk či mačkaný vzhled. Ten doplní hladkou a dokonalou tvář nábytku typickou pro moderní interiér. "Uhlazenému" designu dodáte na dramatičnosti a zlehka mu rozcucháte "ofinu". Naopak když přidáte pár křišťálových ověsů v podobě zářivých lustrů, lamp a dekorací, vtisknete interiéru elegantní glamour efekt.

V dětském světě vládne hravost a fantazie

Samotnou kapitolou v životě i designu tvoří dětský svět. Tam, kde design bourá hranici, jde ruku v ruce praktičnost, odolnost a bezpečnost. Ta na této scéně hraje hlavní roli.

Rafinované úložné prostory, skrýše, pohádkový svět plný kostiček, motýlů, ale také barevná terapie v podobě pestrobarevných tapet a povlečení. To je svět plný hravosti a fantazie, ve kterém děti tráví svůj den.

Dětský pokoj podle Blanky Karhanové

Myslete do budoucna

Myslete na budoucnost a zvolte řešení rostoucí spolu s dítětem. Je nutné myslet na moc a sílu barev (především ve velkých plochách). Ty mohou zásadně ovlivnit nejen momentální nálady a chování, ale také psychiku obecně.

Nábytek volíme raději v klidných tónech a materiálech nepodléhajícím módním trendům. Ostatní plochy mohou být pastelové či pudrové doplněné o vhodný typ tapety či textilie. Žádné prvky by neměly působit při dlouhodobém pobytu v místnosti agresivně, neklidně, depresivně.

Nepodceňujte význam a moc barev

Barvy ovlivňují nejen naše nálady, podporují chuť k jídlu, bdělosti, soustředěnosti, ale také ovlivňují náš dechový rytmus. Například dítě v pokoji s červenou barvou bude mít prokazatelně zvýšenou funkci srdce. Úplně opačného efektu docílíte třeba modrou nebo zelenou. Modrá barva uklidňuje, zelená přispívá k celkové harmonii.

Dětský pokoj podle Blanky Karhanové

Interiérový design není jen o trendovém a ergonomickém řešení prostoru, ale především o psychologii, tvorbě, umění, technologiích a hlubokém poznání vlivu barev a materiálů na rozvoj osobnosti člověka. Je to nevyčerpatelné téma s obrovskou mocí. Téma, které nemá hranice, stejně jako lidská mysl.

Slyšet i nevyřčené a vidět i to, co vidět není. Z ničeho vytvořit cosi, zhmotnit myšlenku a dát vizím podobu. Význam, vlastní život i jméno. Přesně taková je má profese – profese designéra. Dar, se kterým se člověk musí narodit.

Blanka Karhanová

Designér

www.blankakarhanova.cz