Ložnici máte krásně a útulně zařízenou, inspirovali jste se tradičním čínským učením Feng Shui, a i přesto stále nemůžete usnout a v noci se budíte?

V tomto případě je na vině pravděpodobně některý z těchto nešvarů:

 

 

 

1. Odpolední pití nápojů s kofeinem

Pokud špatně spíte, káva nebo energetický nápoj by po druhé hodině odpolední neměl být na vašem seznamu „Co si dám“. Dopoledne či kolem oběda potěšte své chuťové buňky kofeinem, pak jim však řekněte pápá a těšte se na další den J

2. Dopřávání si nevhodné večeře v pozdních hodinách

Jíte těsně před spaním a ještě něco sytého a tučného? Pak se není čemu divit, že se vám špatně spí. Žaludek si neodpočine, neustále pracuje, a tím pracuje i celé tělo. Nechejte ho odpočinout a odpočinete si i vy. Naposledy se najezte 2 až 3 hodiny před spaním.

3. Pití vína těsně před spaním

Červené víno

Tvrdíte, že po sklence vína či piva se vám dobře spí? Ano, po vypití se příjemně uvolníte a rychleji usnete, ovšem druhá polovina spánku už dobrá není.

Alkohol vám neumožní dopřát si hluboký spánek a vy se tak ráno probudíte unavení a bez energie.

´

4. Učení se, pracování a řešení důležitých úkolů v ložnici a před spaním

Ložnice by měla být místem klidu, kde zapomenete na veškerý stres a shon a umožníte vašemu tělu i mysli si odpočinout. Neberte si proto do této místnosti žádnou práci, neučte se zde, ani nerozhodujte o zásadních věcech. Toto je také jedno z mnoha pravidel Feng Shui, které vám zajistí klidný spánek.

Ovšem, aby se vám dobře spalo, a ihned po ulehnutí do postele jste usnuli, neučte se, ani nepracujte těsně před spaním a to ani v jakékoliv jiné místnosti. Nechte svou mysl uklidnit, myslete pouze na něco příjemného a kvalitní spánek se co nevidět sám dostaví.

5. Sledování hororových filmů těsně před spaním

Máte rádi horory a thrillery? Před spaním se jim raději vyhněte. Veškeré strašidelné či napínavé filmy stimulují mozek a ten vám pak nedovolí usnout.

6. Cvičení těsně před spaním

Cvičení je vhodné kdykoliv jindy, než právě před spaním. Cvičením se rozpumpuje srdce, rozproudí krev, a i když budete po nočním tréninku unavení, nebudete moci usnout, protože vaše tělo bude aktivní a potrvá, než se přenastaví do klidového režimu.

7. Přerušovaný spánek

Pokud možno nikdy spánek nepřerušujte. Regenerační procesy v těle probíhají především v průběhu hlubokého a nepřerušovaného spánku. Je možné si odpočinout v průběhu dne například po dobrém obědě, ale pouze maximálně na půl hodinky. Delší spánek by vás jen ještě více vysílil a vy byste se po zbytek dne cítili malátní a bez síly.

Saténové povlečení

TIP: Saténové povlečení Datys s elegantními květinami

8. Pití těsně před spaním

Co platí o jídle, platí i o pití. Nepijte alespoň dvě až tři hodiny před tím, než si jdete lehnout, a těsně před spaním se zajděte vyprázdnit. Vyhnete se tak nucení jít na záchod během noci a tím přerušovanému spánku, který by vám jen ubral sil do dalšího dne.

9. Řešení problémů, stres a hádky těsně před spaním

Před spaním se uvolněte, uklidněte, relaxujte, meditujte, ale nikdy neřešte žádné problémy a nehádejte se. Usínejte vždy s úsměvem na rtech, protože s úsměvem na rtech se pak probudíte J

10. Jezení a pití skrytých stimulantů

KávaNa to pozor. Některé potraviny a nápoje mohou bránit spánku, aniž byste to do nich řekli. Těmito skrytými stimulanty jsou například čokoláda, černý čaj, coca-cola, některé druhy léčiv a i káva bez kofeinu není tak úplně bez kofeinu. Takže především vy, kteří jste na kofein citliví, buďte ostražití, protože i tyto produkty vám mohou nedat spát.

 

Kvalitní spánek je velmi důležitou součástí života, při níž získáte nové síly. Najděte si proto čas pro delší oddych, odpočinek a nechte své tělo i mysl vydechnout v příjemném čistém povlečení. Tím se vyhnete nemocím, přibírání na váze, psychickým problémům a dostane se vám přílivu nových nápadů a energie. Odbourejte vše, co by mohlo váš spánek narušovat a vyspěte se konečně do růžova. Držíme palce! :)