Jenom co léto skončí, někteří z vás už začínají odpočítávat dny do konce zimy. Při slovech déšť, zima nebo sníh se vám nevybaví žádné zajímavé a záživné věci. Nebo si to tedy v tu chvíli myslíte. Díky pochmurnému počasí a brzké tmě je všechno více pesimistické. Tak se na chvíli posaďte na gauč, udělejte si čaj a my vám poradíme, jak všechny tyhle myšlenky potlačit a zimní období brát jako čas odpočinku a klidu.


Aby vaše tělo dobře přijalo, že mu teď pár měsíců bude chybět vitamín D a bacily na něj budou číhat na každém rohu, je důležitá jeho péče. Ať se vám to může zdát zbytečné, protože máte dobrou imunitu a teple se oblékáte, příchod zimy na vás může mít i jiný dopad. A to z hlediska psychiky. To, že máte jíst hodně vitamínů a doma topit, vám radit nebudeme. To je samozřejmost. Ale pomůžeme vám právě s vaší psychickou stránkou! Jak se tedy přes chladné počasí cítit fit a spokojeně?

Spánek, spánek a zase ten spánek

Už od dětství slýcháte, že každý člověk by měl spát 6-8 hodin denně. Pro děti to není problém, protože ty nechodí do práce a nemají pochůzky. Ale čím je člověk starší, tím více si uvědomuje, jak moc mu spánek chybí, a kdyby to šlo, klidně by si dopřál v posteli více než 8 hodin denně. Jenže to je pro některé nereálná představa. Ať už jste ranní ptáče, nebo noční tvor, aby vaše tělo a mysl správně fungovala, musíte se snažit o pravidelný spánek. Pořiďte si třeba nové teplé povlečení nebo huňatou deku a uvidíte, že už se delšího spánku nebudete chtít nikdy vzdát.

Spánek

Rituály nejsou žádná otrava a nuda

Každý má občas pocit, že i kdyby se stalo cokoliv, konkrétní den pod psa už nic nezlepší. A takových dnů na podzim a v zimě přibývá. Vymyslete si váš denní rituál, který budete opakovat každý den (nebo jak si to nastavíte), i kdyby padaly trakaře. Najděte si něco, co vám opravdu zlepší náladu, a přitom to nebude náročné. I maličkosti dokážou divy. Budete tak vědět, že se máte na co těšit a vůbec to nebude souviset s počasím. Rituál může například vypadat tak, že…

-          Ráno si připravíte dobrou a zdravou snídani a dopřejete si oblíbenou kávu/čaj.

-          Jednou týdně/každý den si něco upečete, nebo koupíte, ať si osladíte život.

-          Uděláte si večer čtenářskou hodinku a zapálíte si voňavé svíčky.

-          Dopřejete si horkou vanu nebo jinou formu relaxu jen pro vás.

-          Zajdete si jednou za měsíc/týden do kina (nebo jiná forma kultury).

Najděte si na tom to dobré

Určitě se mezi vámi najdou tací, kteří se na sníh těší jako malí. Znamená to hory, lyže a další zimní radovánky. Ať už patříte mezi aktivní lyžaře nebo horaly, určitě stojí za to si naplánovat nějaký výlet do hor, protože takovou krásu ve městě neuvidíte. Nejenže se provětráte, ale zároveň vykonáte nějaký ten pohyb, který je pro vaše tělo moc důležitý. Stačí si vybrat místo podle obtížnosti, teple se obléct a vyrazit! Uvidíte, že takový výlet, ať už kratší, nebo delší, vám zvedne náladu!