Určitě jste se už dostali do situace, kdy vám vyklouzl fix z ruky a ejhle, flek na kalhotách je na světě. A co teď s tím? Shromáždili jsme pro vás praktické “babské” rady, co na které fleky platí.





Fixy, propisovačky

Noční můra každé maminky - počmárané oblečení, závěsy, sedačka, polštáře… Možná budete překvapeni, ale na fleky z propisky a kuličkového pera pomáhá lak na vlasy. Opravdu čtete dobře - lak na vlasy. Stačí špinavé místo postříkat lakem, nechat zaschnout a následně ručně přetřít hadříkem s mýdlovou vodou. Další možností je ruční vyprání se žlučovým mýdlem. To pořídíte v lékárně za pár korun a využijete jej i na jiné skvrny.

Žvýkačka

Klasika - Chystáte se na důležitou schůzku a po cestě si někde sednete na žvýkačku. První rada nad zlato: V žádném případě se žvýkačku nesnažte tradičně “vydrhnout” hadříkem. Žvýkačka ještě více přilne k látce. Nevhodnější je vložit látku do mrazáku, žvýkačku zamrazit, a poté sloupnout. Pokud se nepodařilo, vyzkoušejte látku chvíli povařit v horké vodě. Z žvýkačky by se měla stát mazlavá hmota, která půjde snadno seškrábat kartáčkem.

Lak na nehty

Na lak na nehty zabírá aceton a peroxid vodíků. Špinavé místo pokapejte tekutinou, a pak odsajte papírovým ubrouskem. Opakujte dokud nebude látka čistá. Mezi další babské rady, jak odstranit lak na nehty, patří sprej na hmyz (repelent) a lak na vlasy. Údajně stačí sprej nastříkat na kartáček na zuby a krouživými pohyby odstranit lak.

Lakování nehtů

Make-up

Stačí chvíle nepozornosti a skvrna od make-upu je na světě. Ale s tím správným čističem není nic ztraceno! Nezapomeňte, že občas ty nejobyčejnější věci fungují nejlépe. Příkladem je ono žlučové mýdlo, které si hravě poradí s kdejakou skvrnou. Látku namočte ve studené vodě, naneste na ni žlučové mýdlo a šetrně vyperte v ruce.

Krev

Čerstvý flek od krve odstraníte rychle peroxidem vodíků. Dejte si však pozor, peroxid může látku vybělit nebo poškodit. Na jemnější látky jej proto nařeďte vodou. Zaschlé skvrny odstraníte čpavkem, zubní pastou nebo solnou pastou. Jednoduše smícháte kuchyňskou sůl s vodou, vytvoříte pastu a tu vetřete do látky.

Jaké máte zkušenosti s odstraňováním skvrn vy? Našli jste nějaké grif, jak se zbavit i těch nejvíce odolných fleků?