Chaty a chalupy se během loňska staly úplnými poklady. Pokud patříte k těm šťastnějším a nějaké své útočiště mimo město máte, rozhodně si ho hýčkejte, ať je vám v něm stále báječně!

Koronavirus v minulém roce vyháněl obyvatele měst na chaty a chalupy na venkov, na samoty u lesa, na místa plná klidu, která člověku jednoduše dobijí vyčerpanou energii. Právě za rok 2020 se poptávka po chatách a chalupách zvedla o neuvěřitelných 70 % a letos na jaře byla situace taková, že se o jeden rekreační objekt průměrně „praly“ i desítky zájemců. O obrovský důvod víc milovat svou nemovitost a pečovat o ni.

Vytvořte si dokonalou chalupářskou atmosféru

Hrdí majitelé chat a chalup si obvykle přejí mít pravou chalupářskou atmosféru, která je aspoň na víkend uvede do jiného světa. To přitom nevyžaduje žádné velké zázraky, klidně postačí pár vhodně zvolených interiérových doplňků a je hotovo. Připravili jsme pro vás trošku té inspirace.

Kanafas – vděčná látka, s níž nikdy nic nezkazíte

Nesmrtelný, nestárnoucí, nadčasový. Kanafas je specifická bavlnářská tkanina střední hmotnosti vyráběná ze středně hrubých přízí. Jejím poznávacím znamením je jednak zřetelná plátnová vazba a jednak vzor – jednoduše řečeno vás okouzlí proužky nebo kostkami. Takové kostkované závěsy na oknech z poctivé dekorační látky můžou být prvním krokem k nezaměnitelné útulnosti.

Nestačí to? Žádný problém, dál můžete ladit záclony se stejným či podobným vzorem a barevným provedením s utěrkami, kuchyňskými zástěrami nebo povlaky na polštářky na křesle opodál.

     

Vitrážové záclony, které okno povýší na skvost

Specifickým kouskem zvlášť pro vesnická obydlí (ovšem nejen pro ně) jsou vitrážové záclony. Ty zakrývají jen část okna a mají spíše dekorační funkci. Věřte, že oknu věnujeme pozornost i bezděky, protože právě jím dovnitř proudí denní světlo. A s pěknou záclonkou bude jeho důležitost ještě o něco větší.

     

Ubrusy na dominanty místností

U menších chat a chaloupek je jídelní stůl dominantou celého objektu, nejen místnosti. Proto si určitě dejte záležet na tom, aby lákal k posezení nad tradiční svíčkovou i voňavým koláčem s drobenkou.

Praktickým a zároveň designově pěkným řešením je třeba ubrus, v němž se kombinuje bavlna s polyesterem, s režným podkladem a motivem bylinek – pro milovníky přírody je přímo stvořený materiál Botanico Verde!

Jestli u vás potřeba praktičnosti vysoce převažuje, třeba kvůli přítomnosti dětí, zaměřte se při výběru na teflonové ubrusy a ubrusy z PVC, které na stůl nepropustí ani kapku vody či mastnoty. Navíc se tato látka nemusí prát a žehlit – ubrus stačí očistit hadříkem a jede se nanovo! 

     

Myslete i na muže

Máte doma myslivce, rybáře nebo dobrodruha? Co takhle připravit mu stylové překvapení v podobě maskáčového povlečení z hladké bavlny? Kromě toho, že ho využije na chatě nebo chalupě, si ho klidně může vzít i do karavanu na dovolenou. Uvidíte, že to bude mít úspěch a že spát jako v bavlnce získá úplně nový rozměr!

Vizuálně přitažlivý interiér vaší chaty nebo chalupy je zaručen, stačí si jen vybrat a začít „zdobit“. Užijte si krásné chvíle jako v pohádce, ať už máte svůj rodinný klenot kdekoli!