Udělejte radost svým blízkým roztomilou taškou s kočičkami a vykouzlete jim úsměv na rtech. Nejde o nic těžkého, plátěnou tašku zvládnou ušít i začátečníci. Přinášíme vám jednoduchý návod, jak ušít tašku nejen na nákup. Tak šup pro jehlu a niť, Vánoce se blíží.

 

Co budete potřebovat?

  • Oboustrannou látku s kočičím motivem, ideálně tkanou s vysokou gramáží, ať taška něco vydrží ;-)
  • Niť v barvě látky (pokud nemáte, zvolte neutrální – bílou, smetanovou, šedou nebo černou)
  • Jehlu (nebo rovnou šicí stroj)
  • Nůžky
  • Špendlíky
  • Krejčířskou křídu nebo tužku
  • Černý popruh alá ucho (zakoupíte v galanterii)
  • Zip (pokud budete chtít tašku uzavírací)
Plátěná taška přes rameno s kočkou

Kolik látky bude potřeba?

Záleží, jak velkou plátěnou tašku přes ramena budete chtít – malou tašku alá pytlíček, nebo větší tašku třeba na nákupy? Podle požadované velikosti snadno odhadnete, kolik látky budete potřebat. Na průměrnou tašku 40 x 50 cm (ani malou, ani velkou :-) vám bude stačit 1 metr oboustranné látky – 2krát 0,5 metru.

Střih na šití tašky

Pokud jste začátečník a netroufnete si na složitější výtvory, klidně můžete vycházet z toho nejjednodušího obdélníkového střihu. Jednoduše vystříhnete dva stejně velké obdélníky, třeba zmíněných 40 x 50 cm (záleží, jak velkou tašku s kočkou budete chtít). Budete-li mít vlastní rozměr, berte také v úvahu obšití okrajů – 1 cm po stranách a 4 cm nahoře!

Jestli už vám pod rukami prošlo pár kousků, klidně si můžete troufnout na něco složitějšího. Základ je také obdélník, tentokrát ale navrchu obdélník vykrojíme. Nevykrajujte hned od krajů, nechte si tak 1 cm. V případě, že chcete tašku na zip, nezapomeňte, že výkrojení musí být rovno délce zipu.

Plátěná taška přes rameno s kočkou

Hurá do šití!

Teoretickou část máme za sebou a můžete se pustit rovnou do toho. Takže tady je náš rychlý návod na ušití tašky:

Nastříhejte si obdélníky látky a přiložte je lícy k sobě, abyste měli jistotu, že jsou stejně velké. Při stříhání si dávejte pozor na vzor na látce, ať kočičce neufiknete hlavu a máte ji přesně tam, kde chcete. Okraje a dna přišpendlete a látky k sobě přišijte. Nešijte hned u okraje, nechte si cca 1 cm volný. Tašku přetočte a pokochejte se prvním povedených krokem :-).

Pokud chcete tašku uzavírací, doporučujeme se pustit do přišívání zipu. Okraje látek navrchu tašky ohněte dovnitř a přišpendlete k nim zip, ať vám nikam neuteče. Zip poté přišijte (ručně nebo strojem).

Našití popruhu

Ucho můžete našít zevnitř (u otevřené tašky) nebo vně (u uzavíratelné tašky). Aby se konce popruhu netřepily obšijte jeho okraje, případně je opalte ohněm. Záleží na materiálu ucha. Poté stačí přiložit na boky tašky a pečlivě přišít, ať vám neupadnou při cestě z nákupu ;-).

Dekorační látka s kočkami

Ušití tašky přes rameno nebo do ruky je velmi jednoduché a pokud rádi tvoříte, určitě se v tom najdete. Doufáme, že vám půjde šití hezky od ruky a vašim blízkým bude taška dělat samou radost.