Feng Shui je čínské učení, které se zabývá vztahem mezi člověkem a jeho životním prostorem v čase. Základem je nastolení harmonie a snaha umožnit plynulé proudění energie Čchi. Prostorem můžeme chápat celé město, zahradu, ale také byt, ve kterém trávíme spoustu času.

Feng Shui pracuje s polaritou jinu a jangu a také s pěti elementy – voda, země, dřevo, oheň, kov. Mezi těmito elementy se snažíme nastolit harmonii, protože některé spojení společně soupeří o energii. Oheň například taví kov. Podíváme se teď společně na několik základních pravidel, které bychom měli aplikovat na náš domov. Konkrétně se zaměříme na kuchyň, obývací pokoj a ložnici.

_______________________________________________________________________________________________________________

Feng Shui v kuchyni

Kuchyň je místem, kde skrze jídlo přijímáme spousty energie. Zda je dobrá nebo ne se odvíjí od kvality jídla, od nálady kuchaře a dalších faktorů. Kuchyň je považována za srdce domova, protože právě zde se tvoří pokrmy, které ovlivňují naše zdraví, kondici i náladu.

Kuchař/ka se nemusí cítit komfortně, pokud má vstupní dvěře do kuchyně za zády, nebo stojí v takzvaném energetickém průvanu (kuchyň je průchozí a dvěře jsou naproti sobě). Pokud máte možnost, umistěte tuto plochu mimo tyto zóny.

Stejně škodlivá je i stagnující energie, která se nemůže v prostoru volně pohybovat, protože je místnost přecpaná nábytkem a kuchyňská linka je plná robotických pomocníků. Škodlivou energii přijímají i potraviny, které zbytečně dlouho leží ve spíži nebo v lednici.

Pořádek a čistota je nutná. Není potřeba usilovat o sterilní prostředí. Jde spíš o to, že bychom měli po vaření linku uklidit a nenechávat to na potom, kdy jsou všechny nečistoty již zaschlé. Potřebné náčiní by mělo být uspořádené, abychom věděli, kam pro co sáhnout.

Magický trojúhelník by měly tvořit tři základní předměty v kuchyni, a to sporák, dřez a lednice. Sporák totiž představuje oheň, dřez vodu a lednice kov. Nedoporučuje se je umisťovat vedle sebe.

Feng Shui v obývacím pokoji

Obývací pokoj se dle Feng Shui zařizuje tak, aby odpovídal vašim požadavkům a činnostem, které se zde budou konat. Úplně jinak bude zařízený obývací pokoj, kam chodíte opravdu odpočívat, jinak zase obývací pokoj, který má často hosty a schází se zde rodina. Jiný bude i obývací pokoj, kde si chodí děti hrát a netráví čas ve svém pokoji.

Komunikaci mezi členy rodiny velmi ruší dnešní trend, kdy jsou všechny sedací prostory namířeny k velkému televizoru. Často si pak chodíme povídat do kuchyně, na balkon a podobně. Poznáváte to? Televize značně narušuje komunikaci a pokud jsou všechna místa namířena na ni, dáváme najevo, že je středem pozornosti.

Zkuste tvar sezení změnit a namířit ho více do středu, aby připomínalo jakési hnízdo, ve kterém si celá rodina popovídá. Určitě budete vnímat ten rozdíl.

Dobré je mít za sedícím člověkem nějaké krytí. Pokud tedy není za sedačkou či křeslem zeď, umistěte tam alespoň menší kus nábytku. Vyhněte se ostrým rohům, které míří přímo na sedací prostory. Tuhle silnou energii můžete zmírnit například květinou, soškou, lampou, nebo jinou překážkou.

Lampičky v rozích pomáhají rozproudit stagnující energii, která se zde zdržuje. Všechny dekorace i obrazy by měly vyzařovat radostí a příjemnou atmosférou. Obraz osamělé postavy či jiného ponurého tématu na nás příznivě působit nebude. Hlavně tuto hlavní místnost nepřeplácejte. Energie musí proudit.

Feng Shui v ložnici

K základním pravidlům Feng Shui v ložnici patří umístění postele. Ta by neměla být ani pod oknem, ani blízko dveří. Mezi těmito dvěma místy totiž proudí energie čchi, které bychom se měli během spánku vyhnout. Důležitá je pevná opora za hlavou. Nejlepší je mít za postelí zeď.

Do ložnice byste určitě neměli umisťovat televizor, počítač, ani jiné předměty, které vám připomenou práci. Ložnici stylizujte spíše do jemných barev i dekorací. Nepřehánějte to s květinami. Spánek ovlivňuje také směr postele. S nespavostí vám může pomoci, když směřujete postel na sever. Postele dětí by zase měly směřovat na východ. Tato strana podporuje jejich zdravý růst. Postel směřovaná na jih zase podporuje vášeň. Je zde velmi ostrá energie.

Podrobněji o Feng Shui v ložnici se můžete přečíst v článku: Jak spát naprosto klidně? Ložnice podle Feng Shui. ČÁST 1, kde se dočtete podrobnější informace, jaké barvy v ložnici zvolit a kam umístit postel.

V druhé části Jak spát naprosto klidně? Ložnice podle Feng Shui. ČÁST 2 si můžete přečíst, co zásadně do ložnice nepatří a co je naopak dobré zde umístit, aby se vám spalo co nejlépe.